Hem / Egna nyheter / 2018 / Nyhetsarkiv / En ny miljard till renoveringar och nya idrottsanläggningar

En ny miljard till renoveringar och nya idrottsanläggningar

Inför valet 2014 gav idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) löftet om en extra idrottsmiljard som var öronmärkta för idrottsanläggningar.

– För kommande mandatperiod kommer det behövas minst lika mycket pengar för idrottsanläggningar, säger Emilia Bjuggren som utlovar en ny idrottsmiljard.

Majoriteten i stadshuset ger inga löften inför de kommande fyra åren som lär få idrottsföreningar och specialförbund att jubla, även om idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren lovar en ny idrottsmiljard.

– Den största utmaningen är att vi har behov att bygga nytt samtidigt som vi behöver rusta upp gamla anläggningar. Det går inte bara att göra det ena. Vi måste ta ansvar för det och det är en jätteutmaning, säger Emilia Bjuggren och fortsätter:

– Sedan kvarstår paradoxen att den största bristen på anläggningar inte är där vi har störst utmaningar att få personer aktiva.

Rapporten ”Får vi ta plats - om barn och ungas tillgång till idrottsanläggningar i Stockholm” som Volante research gjort på uppdrag av Stockholmsidrotten om anläggningstillgången i Stockholm stad visar en mörk bild av antalet anläggningar i förhållande till andra storstäder i Sverige.

Det skulle behövas 24 fotbollsplaner motsvarande 11-mannaplaner, 45 stora idrottshallar, 10 ishallar och 3 simhallar i Stockholms stad för att nå samma nivå som i Göteborg.


Emilia Bjuggren vid premiären av "gåfotboll" vid Enskede IP den 7 maj.

I bygget av nya stadsdelar har idrotten ofta inte funnits med i samhällsplaneringen. Så frågan är hur mycket makt idrottsnämnden har när de påtalar att det behövs idrottsytor till stadsbyggnadsnämnden?

– När det gäller planeringen av marken har de stort inflytande. En av de stora diskussionsfrågorna de senaste åren har varit hur idrotten ska vara med i planeringen av nya stadsdelar. Sedan en tid tillbaka finns idrotten med i den översiktliga planeringen hur man ska bygga staden, säger Emilia Bjuggren och fortsätter:

– Tidigare var det mycket fokus på bostäder och arbetsplatser. Under nästa mandatperiod kommer idrotten och kulturen att finnas med från början. Nu ska vi bygga en stad som kan leva.

 

Vad är du mest nöjd med under era fyra år vid makten?

– De fyra fullstora idrottshallarna och de 19 konstgräsplaner som är färdiga. Jag är stolt över att vi under året kommer att bygga Järvas utebad samt att vi nu har en läktare på Kanalplan, Hammarbys hemmaplan för damfotboll. Och då är jag inte ens Hammarbyare, säger Emilia Bjuggren och skrattar.

Alvik Basket – som är en av få Stockholmsföreningar som spelar i landets högsta serie i en inomhusbollsport – har varit kritiska till att deras damlag som spelar i basketligan inte får ett eget omklädningsrum.

– Det är inte helt enkelt. Det är lättare när man bygger nytt mot befintliga anläggningar. Det är en utmaning i våra idrottshallar där det är trångt samtidigt som lagen vill synliggöra sina idrottsevenemang.


Alviks Paula Juhlin och Elin Ljungren under en match säsongen 2017/2018. FOTO: Bildbyrån

Inför valet 2014 lovade Socialdemokraterna en miljard extra som var öronmärkta för anläggningar.

– Totalt har vi lagt 929 miljoner på nyinvesteringar och nästan lika mycket på att rusta upp gamla anläggningar, säger Emilia Bjuggren.

För kommande mandatperiod kommer det behövas minst lika mycket pengar för idrottsanläggningar.

– Dels ska vi fortsätta bygga i kapp den brist som finns. Det handlar också om att bygga ett Stockholm för alla. Hur får vi de grupper som inte deltar att delta? Vi vet att det i ytterstaden finns en enorm underrepresentation av unga tjejer. Säger man att alla ska vara med måste man göra det möjligt för mer unga tjejer att delta.

När det gäller framtida byggen av nya isytor, ger Emilia Bjuggren bland annat positiva besked runt bandyhallen i Gubbängen.

– Ishallar är jätteviktigt. Hovet kommer försvinna och ersätts av två träningsrinkar. Sedan håller vi på med den stora upprustningen av Sätra och Östermalms IP. Så det är mycket som pågår. Att vi även får färdigt bandyhallen hjälper isidrotterna i stort. Får man två nya ishallar plus en bandyhall blir det ganska mycket mer is i Stockholm, säger Emilia Bjuggren.

Inomhusidrotten vill ha en mellanstor arena med en publikkapacitet på cirka 4000 till 6000 åskådare. Detta är dock inte prioriterat den närmaste tiden.

– På längre sikt behöver Stockholm en mellanstor arena. Till nästa mandatperiod är det fokus på att fortsätter bygga nya fullstora idrottshallar, få färdigt Gubbängens bandyhall, utomhusbadet på Järvafältet och att Globen blir anpassad för ishockey de kommande 20 åren.

Det finns ett stort missnöje, nästan en uppgivenhet bland idrotten när det gäller bristen på anläggningar. Vad har du för besked att ge till idrottsrörelsen i Stockholm?

– Det tar lång tid att komma i kapp en sådan enorm brist som vi har haft. Mitt besked till idrottsrörelsen är att idrotten ska komma högt upp på dagordningen. Anläggningar ska finnas med tidigt i stadsplaneringen samt att vi rustar upp och bygger nytt, säger Emilia Bjuggren och fortsätter:

– Anläggningssituationen är ett haveri till följd av underprioritering. Nu krävs det många år av att prioritera idrotten.