Hem / Egna nyheter / 2018 / Nyhetsarkiv / Blackeberg tvingas säga nej till barn

Blackeberg tvingas säga nej till barn

Blackeberg Basket är i dag en av Stockholms största basketföreningar. Trots nya idrottshallar i västerort, där föreningen har sin verksamhet, är det långt ifrån tillräckligt.

– Vi säger nej till barn. Ledarna klarar inte av mer än 20 barn per grupp, säger Andreas Berntsson, sportchef i Blackeberg Basket.

Blackeberg Baskets upptagningsområde är stort och i vissa stadsdelar är anläggningssituationen bättre i dag mot tidigare.

– Under mina elva år i föreningen har det kommit fler idrottshallar: Riddersvikhallen, Hässelbyhallen, Smedshagshallen, två vid Stora Mossen och Grimstahallen. Det har självklart hjälpt oss och andra idrotter och föreningar i området, säger Andreas Berntsson.

Trots att Stockholms stad byggt i kapp delar av behovet saknas fortfarande mycket idrottsytor för att föreningar ska ha en bra verksamhet och ha möjlighet att ta emot alla som vill idrotta.

När man läser rapporten ”Får vi ta plats - om barn och ungas tillgång till idrottsanläggningar i Stockholm” får man förståelse för Blackeberg Basket och hundratals andra föreningars tuffa situation. Rapporten är sammanställd av Volante research på uppdrag av Stockholmsidrotten om anläggningstillgången i Stockholm stad.

Rapporten visar bland annat att det skulle behövas 45 nya idrottshallar i Stockholms stad för att nå samma nivå som finns i Göteborg. För Malmö är motsvarande siffra 39.

– Flera lag delar ofta på samma tid i hallarna. Det funkar för de små. Men inte för de äldre. Ibland kan vi ha tre lag samtidigt i samma hall, säger Andreas Berntsson och fortsätter:

– Vid Stora Mossen och Grimsta är det få basketkorgar och då blir det svårt att bedriva verksamhet för så många. När man bygger idrottshallar ska man göra dem så att sporterna kan vara effektiva.

 

Peter Larsson, ordförande för Stockholmsidrotten:

– Vi har fått vissa framgångar på anläggningssidan de senaste åren men långtifrån det som idrotten i Stockholm behöver. Nu handlar det om att få upp volymen. Bygg i kapp och bygg i takt, det sa vi inför förra valrörelsen, det gäller fortfarande.

Blackeberg Basket som i dag har 1 400 spelare i ett 80-tal lag brottas i dag med ett annat problem. Vällingbyhallen, där föreningen har sitt kansli och två fullstora planer till sitt förfogande, ska renoveras. Planerad byggstart är 2020.

 

– Det blir tufft för oss. Vart ska vårt kansli vara? Jag tycker inte att de lyssnat tillräckligt på oss föreningar som sitter i Vällingbyhallen. Vi kommer även förlora två träningshallar under flera år, säger Andreas Berntsson.

Sedan Andreas Berntsson klev in i Blackeberg Basket för elva år sedan har föreningen växt ordentligt och blivit en av de största basketklubbarna i Sverige.

De nybyggda idrottshallarna gjorde att föreningen kunde växa. Men de nya anläggningarna fylldes direkt och trots en förbättrad situation för Blackeberg kvarstår behovet av ännu fler idrottsanläggningar för att kunna ta emot alla barn och ungdomar som vill spela basket.

– Det är jättetråkigt. Vi vill ju att alla ska få vara med, säger Andreas Berntsson.