Hem / Egna nyheter / 2018 / Nyhetsarkiv / Basketen lyfter i Tensta: "Detta är verkligen ett integrationsprojekt i praktiken"

Basketen lyfter i Tensta: "Detta är verkligen ett integrationsprojekt i praktiken"

För att stärka varandra startade Tensta och Spånga basket för ett år sedan ett samarbete som i dag gett massor av nya spelare och verksamhet på skolor i Spånga, Tensta och Hjulsta.

– Vi är ändå bara halvvägs, säger eldsjälen Kristofer Hahne, nyligen 80 år fyllda.

Kristofer Hahne och Georgios Koukouvinos är välkända ansikten inom basketen. I dag är båda pensionärer. Engagemanget för idrotten de älskar har inte avtagit, snarare accelererat, för att få barn och ungdomar att spela basket i stadsdelarna Tensta, Hjulsta och Spånga.

Tillsammans har de sedan januari 2017 ett projekt för att stärka basketen i området.

Kristofer Hahne fyllde 80 år för ett par veckor sedan. I dag lägger han ner 40 timmar i veckan på Spånga och Tensta Basket. Han är fortfarande styrelseledamot i Spånga som han var med och startade 1985.

– Jag har jobbat med idrott i hela mitt liv och när jag slutade som klubbdirektör i Solna Vikings 2001 började jag ta träningar mellan tre och fem på eftermiddagen, säger han.

När det gamla Idrottslyftet försvann 2017, som bland annat innefattade att föreningar var ute på skolor för att visa upp sina idrotter, föddes idén med samverkansprojektet mellan Spånga och Tensta Basket.

I dag har man verksamhet på tre skolor och 200 barn och ungdomar som är med i verksamheten.

– Vi kör i gång i lågstadiet med ettor och tvåor. De 200 barnen som är med har alla fått matchtröjor och under året möts de olika skolorna i Tenstahallen.

 

Inom kort startar man även verksamhet i Elinsborgsskolan.

– I uppstarten ska jag gå in som ledare i Elinsborgsskolan. Vi ska starta upp grupper för sjuåringar där, säger Kristofer Hahne.

Föreningarna har fått etableringsstöd av Stockholmsidrotten. Håkan ”Krallan” Nilsson, idrottskonsulent på Stockholmsidrotten är imponerad över utvecklingen.

– Det är positivt att man byggt en verksamhet där båda föreningarna är väldigt nöjda. Vi stödjer det för att det ska vara självbärande ekonomiskt på sikt, säger Krallan och fortsätter:

– Såhär långt ser det mycket lovande ut. Hoppas att rekryteringen av ledare fortsätter att fungera och att föräldraengagemanget finns.

Många ungdomar i Tensta Basket har i dag fått ledarutbildning och även domarutbildning.

– Med tanke på de resurser vi haft har det varit väldigt positivt, vi har fått bra kontakter med skolorna. Vi är bara halvvägs, det är tränare och ledare som behövs för att bygga en stabil verksamhet på lång sikt, säger Kristofer Hahne.

Georgios Koukouvinos, Tensta Basket:

– Flera av våra ledare är ensamkommande som fått chansen att komma in i idrotten genom domar- och ledarutbildningar. Vi har ett mycket bra samarbete med Kristofer som leder projektet med massor av erfarenhet i bagaget. Han har mycket ork och är fantastiskt engagerad.

Projektet har blivit ett lyft för basketen i Tensta och för många barn i skolorna.

– De unga ledarna jobbar exemplariskt i skolorna och är bra med barn. Samarbetet har lett till att basketen fått ett lyft i Tensta i allmänhet och för Tensta Basket i synnerhet.

I Svensk Idrotts förändringsresa ”Strategi2025” är en av de fem prioriterade resorna ”En inkluderande idrott för alla”.

– Det märks på skolorna att många barn blivit engagerade. Detta är verkligen ett integrationsprojekt i praktiken, säger Georgios Koukouvinos.

Ingen av föreningarna har ambitionen att bygga en seniorverksamhet på elitnivå.

– Det finns inte halltider för det. De äldsta är födda 1999 och i de grupperna rekryterar vi nya ledare. Vi vill bygga upp en kultur där vi utbildar våra egna ledare i Tensta, säger Kristofer Hahne.

Kristofer Hahne har inga planer på att bromsa upp sitt eget arbete med basket i området trots att han passerat 80-strecket.

– Jag kan rekommendera andra pensionärer att engagera sig i föreningsverksamhet. Det är väldigt givande trots att jag är äldre än vissa av spelarnas egna mor– och farfäder säger Kristofer Hahne och fortsätter:

– Varför ska jag lösa sudoku när jag kan bidra till utvecklingen.