Hem / Egna nyheter / 2018 / Nyhetsarkiv / Anläggningsbristen: Långa avstånd försvårar för konståkningen

Anläggningsbristen: Långa avstånd försvårar för konståkningen

Långa avstånd till träningar, inte tillräckligt med tider och barn som föreningen tvingas tacka nej till. Anläggningsbristen i Stockholms stad slår hårt mot Stockholms Konståkningsklubb.

– Vi kan inte ta in alla som vill börja hos oss, säger Mona Lanneskog, ordförande i Stockholms Konståkningsklubb.

Trots att Stockholms stad byggt i kapp delar av behovet saknas fortfarande mycket idrottsytor för att föreningarna ska ha möjlighet att ta emot alla som vill idrotta.

När man läser rapporten ”Får vi ta plats - om barn och ungas tillgång till idrottsanläggningar i Stockholm” får man förståelse för Stockholms Konståkningsklubb och hundratals andra föreningars tuffa situation.

Rapporten, som är sammanställd av Volante research på uppdrag av Stockholmsidrotten om anläggningstillgången i Stockholm stad, visar bland annat att det skulle behövas 10 nya ishallar i Stockholms stad för att nå samma nivå som finns i Göteborg.

– Det finns inte mycket träningstider. Som det ser ut i dag är det ingen idé att starta nya grupper. Vi är glada för allt vi får, säger Mona Lanneskog och fortsätter:

– Vi har ingen kölista förutom till skridskoskolan. Där brukar det vara 20 till 30 barn som vi tvingas säga nej till för att det saknas träningstider. Sedan tackar vi även nej till fortsättningsåkare.

 

Föreningen har huvudsakligen sin verksamhet i Stora Mossen och Husby. Ibland får man även tider i Spånga och Grimsta.

– Bor man i Bromma är det inte är jätteenkelt att åka konståkning i Husby klockan 16.00, säger Mona Lanneskog.

Peter Larsson, ordförande för Stockholmsidrotten:

– Vi har fått vissa framgångar på anläggningssidan de senaste åren men långtifrån det som idrotten i Stockholm behöver. Nu handlar det om att få upp volymen. Bygg i kapp och bygg i takt, det sa vi inför förra valrörelsen, det gäller fortfarande.

– Våra krav nu är att få till en Stockholmsförhandling. Tillsätt en statlig förhandlingsperson med mandat att tillgodose unga stockholmares behov av fysisk aktivitet och rörelse. Den nuvarande majoriteten ökade budgeten över fyra år med en miljard kronor. Till kommande mandatperiod behöver man göra en ytterligare ökning med minst två miljarder för att börja råda bot på situationen, säger Peter Larsson.

 Konståkningen i Stockholm märker annars ett uppsving bland barn i 10- till 12-årsåldern som vill börja åka.

– Förut började de flesta när de var riktigt små. Nu är det många som börjar bara för att de gillar att åka skridskor. I dag tränar de flesta för att ha kul, inte för att tävla.

I Svensk Idrotts förändringsresa Strategi2025 är en av de fem utvecklingsresorna ”En ny syn på träning och tävling”. Det innebär bland annat att idrottsrörelsen ska kunna ha mer verksamhet för dem som inte vill tävla och välkomna dem som bara vill träna.

– Det är extra tråkigt när barn är sugna på att börja och att vi inte kan ta emot alla, säger Mona Lanneskog.