Hem / Egna nyheter / 2018 / Nyhetsarkiv / 50 barn samtidigt i en idrottshall "Varför får våra barn inte samma förutsättningar?

50 barn samtidigt i en idrottshall "Varför får våra barn inte samma förutsättningar?

Årsta AIK tackar aldrig nej till barn som vill spela handboll. Men anläggningsbristen tvingar dem att ibland ha 50 barn samtidigt i en idrottshall.

– Varför kan man inte bygga tillfälliga hallar tills man hittar en lösning? Vi behöver mer ytor nu, säger Lasse Jonsson, kanslichef på Årsta AIK Handboll.

Den akuta anläggningsbristen slår hårt mot i stort sett alla idrotter i Stockholm. Inom Årsta AIK vill man inte ha ett kösystem. Föreningen tar emot alla barn och ungdomar som vill spela.

– Vi ska vara en handbollsklubb för alla. Nu ska vi även starta för funktionsnedsatta, berättar Lasse Jonsson.

Föreningen, som har sin verksamhet i Hammarby Sjöstad, Enskede, Årsta, Skarpnäck, Kärrtorp och Gullmarsplan, väljer att inte sätta en gräns för antalet barn man tar emot. Oftast är det två lag som delar på en idrottshall och 30 till 50 barn som tränar samtidigt.

– Det går självklart ut över kvalitén och alla barn blir inte sedda. När de närmar sig tonåren byter vissa förening till kommuner som har bättre träningsförhållanden, säger Lasse Jonsson.

 

Det är många idrotter som i dag tampas om träningstiderna, det gör att föreningen ofta får tider som inte funkar för alla ledare.

– Det är svårt att få ledare när vi har tider klockan 16-17. Så utöver att det saknas anläggningar så får vi även tider som inte funkar för många ledare som har jobb eller långa skoldagar, säger Lasse Jonsson och fortsätter:

– Vi försöker bygga en organisation, men det blir svårt när de som vill satsa på handbollen försvinner till föreningar i andra kommuner. De är ofta dem som blir ledare. Vi vill gärna ha tränare som kommer från juniorlagen, säger Lasse Jonsson.

För fem år sedan var Lasse Jonsson en av flera som vi intervjuade (se film ovan) om anläggningsbristen i Stockholm. Det har tyvärr inte hänt mycket sedan dess.

I dag har Årsta AIK 500 medlemmar och 36 lag. Även om föreningen tar emot alla barn och ungdomar som vill spela handboll så är det vissa som får nej.

– Vi har fått förfrågningar om handbollsskola för dem som är fem-sex år, föräldrahandboll och Korpen. Men som det ser ut nu är det helt omöjligt.

 

Rapporten ”Får vi ta plats - om barn och ungas tillgång till idrottsanläggningar i Stockholm” som Volante research gjort på uppdrag av Stockholmsidrotten om anläggningstillgången i Stockholm stad visar en mörk bild av antalet anläggningar i förhållande till andra storstäder i Sverige.

Rapporten visar bland annat att det skulle behövas 45 nya idrottshallar i Stockholms stad för att nå samma nivå som i Göteborg. För Malmö är motsvarande siffra 39. När det gäller ishallar krävs det tio nya för att komma upp i samma nivå som Göteborg, där är motsvarande siffra för Malmö fyra.

Lasse Jonsson har jobbat inom handbollen länge. Han är nästan uppgiven när det gäller anläggningsbristen i Stockholm som i slutändan gör att det inte finns tillräckligt med ytor för barnen i Sveriges största stad att röra på sig.

– Varför får våra barn inte samma förutsättningar som i övriga landet?, säger han.