Hem / Egna nyheter / 2017 / Så gör Alvik Basket för att öka de ungas delaktighet

Så gör Alvik Basket för att öka de ungas delaktighet

Enkäter till spelare, loggböcker och ett nybildat spelarråd är tre saker Alvik Basket gjort för att öka delaktigheten för barn och ungdomar i föreningen.

– En viktig del i RF:s riktlinjer för barn- och ungdomsidrott är att man ska ta tillvara på barn och ungdomars åsikter. När vi synade oss själva insåg vi att vi behövde bli bättre på just det, säger Rikard Aspegren, kommunikationsansvarig i Alvik Basket.

I början av 2016 började ett av Alviks flicklag med att alla spelare fick skriva loggbok.

– Coachen delar ut loggboken i samband med en träning till alla spelare. Exempelvis kan coachen ställa en fråga om en match eller cup och om spelarens upplevelse runt det. Vad som var bra och mindre bra.
Tanken med loggboken är att ta tillvara på allas åsikter och ge en röst till alla i laget och i synnerhet de som inte vågar säga allt öppet.

– Coachen tar in loggboken och innan spelaren fått tillbaka boken skriver ledaren att man har läst. Det är viktigt att spelarna får respons, säger Rikard Aspegren.
– Det vi märkte var att laget blev en mer sammansvetsad grupp efter detta. Det här laget förlorade många matcher just den säsongen, vilket kan märkas i vissa lag. Men i den här gruppen blev allt bara bättre sett till dynamik.

 

Nu har två lag till börjat med loggbok – och tanken är att alla lag där spelarna är tolv till 16 år ska börja med loggbok.
– Det ger en möjlighet för spelarna att tanka av sig saker som de annars kanske går och bär på. Det ger även input till tränaren vilken verksamhet som spelarna vill ha, säger Rikard Aspegren.

Alvik Basket har även låtit samtliga spelare U12-U16 svara på en trivselenkät där frågorna handlar om allt från om man trivs med sin ledare till om man har funderat på att sluta.

– Det är ett jätteverktyg för oss som förening, säger Rikard Aspegren.

Alvik har även ett spelarråd där två spelare per lag från lagen tolv till 16 år är med.

– Där träffas vi vid olika tillfällen för att få input som är mer för hela föreningen, som exempelvis vad de vill förändra och förbättra eller vad som är bra och dåligt i dag. Andra frågor kan vara hur en bra ledare ska vara och vad Alvik Basket ska stå för, säger Rikard Aspegren.