Hem / Egna nyheter / 2017 / Nyhetsarkiv / Samverkan mellan brottningsföreningarna öppnade upp för nyanlända brottare

Samverkan mellan brottningsföreningarna öppnade upp för nyanlända brottare

Brottningen i Stockholmsdistriktet fick en ordentlig skjuts när massor av nya ungdomar sökte sig till föreningarna. Många av dem var nyanlända med en stark tradition av brottning ifrån hemlandet.

För att se till att alla som ville skulle få möjlighet att träna inledde de stora brottningsföreningarna ett samarbete där Stockholmsidrotten varit med som stöd.

– Det har betytt väldigt mycket. Många som kommit till Sverige har fått en meningsfull fritid och integreras snabbare, säger Samuel Lund, integrationssamordnare på Svenska Brottningsförbundet.

Varje söndag är det brottning i Liljeholmshallen, på onsdagskvällar är det BK Athens lokaler på Södermalm som gäller. Träningarna är ett samarbete mellan Stockholms Brottningsförbund och föreningarna i Stockholmsdistriktet.

– Det är ett bra gäng och blandat med olika etniciteter och föreningar. Sedan vi fick möjlighet att träna i Liljeholmshallen är det mycket tjejer med också, säger Leonard Östlund, tränare i BK Athen, juniorlandslaget och styrelseledamot Stockholms Brottningsförbund.

 

Lokalerna i Liljeholmshallen är större och har gjort det enklare att ta emot alla som vill brottas.

– Det gör det även möjligt att köra samträningar över åldrar och klubbar, säger Leonard Östlund.

Totalt är det cirka 50 nyanlända som är med på träningarna, de flesta från Afghanistan. Leonard Östlund har tränat ungdomarna sedan de anlände till Sverige, de flesta för ett och ett halvt år sedan.

– De kom till klubben innan de kom till skolan och migrationsverket. Vi har kommit varandra nära, det blir en speciell relation eftersom de inte har familj här. Det kräver mer av oss som ledare och vi kan inte kan räkna med att det finns föräldrar som kan skjutsa eller någon som kan betala in pengar för medlemsavgift.

 

De flesta ensamkommande som kommit till brottningen är killar. Flera av dem har redan klivit in som ledare. I höstas gick de utbildningen ”ny som ledare” (se bild ovan) genom Stockholmsidrotten. Förutom Stockholmsidrotten är Svenska Brottningsförbundet och Stockholms stad med och finansierar hela projektet.

– Det är härligt och se att föreningarna gått ihop för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att ta emot alla som vill brottas. Via samarbeten blir det lättare att se fördelar i stället för hinder som kan dyka upp på vägen, exempelvis ledare och lokaler, säger Hanna S Henriksen, samordnare integration på Stockholmsidrotten och fortsätter:

– Det har också blivit en viktig mötesplats där nyanlända och etablerade brottare får träffas, vilket är en stor fördel för integrationen.

Den stora kullen med brottare från Afghanistan har redan fått inverkan på brottningen och då framförallt inom fristil.

– Under förra fristils-SM var hälften av medaljörerna nyanlända, säger Leonard Östlund.

Hur kommer detta påverka svensk brottning på lång sikt?

– Det är omöjligt att svara på eftersom det är ett politiskt beslut om de blir kvar. Om tio år kanske fyra av fem inte bor i Sverige, säger Leonard Östlund och fortsätter:

– Men utan att överdriva är det här den viktigaste plattformen för att komma in i det svenska samhället.