Hem / Utbildning/folkbildning / Digitala möten och utbildningar

Digitala utbildningar och möten

Under de senaste åren har SISU Idrottsutbildarna och Riksidrottsförbundet tagit fram flera olika digitala utbildningswebbar. Nedan har vi listat en stor del av utbildningsutbudet – varsågod och klicka runt och inspireras! Det finns digitala alternativ för lärande, oavsett om du är idrottsledare, tränare, styrelseledamot, aktiv eller förälder.  På den här sidan har vi på RF-SISU Norrbotten har också samlat tips på hur man genomför föreningsmöten i digital form. 

Tips på digitala utbildningar och material

Vissa av webbutbildningarna kräver ett inlogg till en liten kostnad, andra är fria att använda. Kontakta din idrottskonsulent för att få hjälp att planera ditt utbildningsupplägg och välja former för ditt lärande.

Introduktionsutbildning för tränare (SISU)

Introduktionsutbildning för föreningsledare (SISU)

Utbildning för lärgruppsledare (SISU)

Inkluderande idrott (SISU, RF)

Idrottsevenemang - handledning från start till mål (SISU)

Utbildning för publikvärdar (RF)

Utbildning om matchfixning – "Min match" (SISU, RF) 

Idrott och psykisk ohälsa (RF)

Fifty/Fifty, 6 digitala lektioner om jämställdhet
(För alla idrotter men framtagen av Svensk Innebandy, RF och RF-SISU Värmland)

Ledare som lyssnar är en gratis, webbaserad utbildning om psykisk hälsa

Idrotten Vill

Ren vinnare (Antidoping Sverige)

Vaccinera klubben mot doping (Antidoping Sverige)

SISU Idrottsböcker har tagit fram flera fokuswebbar inom områden som kost, smart grundträning, akut skadebehandling, lustfylld och lekfull träning med mera. Just nu är följande teman kostnadsfria under en begränsad period:

Utomhusträning 

Akut skadebehandling 

Digitala lärgrupper

Samlas i digitala lärgrupper och utveckla din förening, planera ett evenemang eller håll ångan under tider där ni inte har mölighet att träffas. Gemensamma samtal sätter idéer i rörelse, skapar kraft och lärande i föreningens arbete. Vi på RF-SISU Norrbotten har verktygen och hjälper er att komma igång med lärgruppen.

Hör med våra idrottskonsulenter.  

Så går en digital lärgrupp till

En digital lärgrupp bygger, precis som den fysiska, på att en mindre grupp människor regelbundet träffas för att samtala om ett visst ämne. Digitala verktyg kan användas på olika sätt: för förberedelser, under själva samtalet eller för reflektion. Det viktigaste är att alla deltagare har tillgång till det digitala verktyget och utbildningsmaterialet och kan delta fullt ut. Som vanligt är det viktigt att det finns en samtalsledare som kan vägleda, ge instruktioner och se till att alla inkluderas.

Här hittar du verktyg som kan användas vid digitala träffar.

Så startar du en digitala lärgrupp

Innan du kör igång en lärgrupp ska du alltid vara i kontakt med RF-SISU Norrbottens idrottskonsulenter. Du får tips på bra utbildningsmaterial och hur ni kan lägga upp lärandet. Ni behöver också utse en lärgruppsledare som ansvarar för att hålla ihop gruppen och att utbildningen rapporteras till RF-SISU Norrbotten.

Anpassade regler för rapportering av lärgrupper i coronatider

Grundregeln för att kunna rapportera en lärgrupp är i vanliga fall att samtalet mellan deltagarna sker i realtid. När lärgruppen genomförs digitalt kopplar deltagarna upp sig samtidigt och kan interagera med varandra, antingen i tal eller i skrift. I coronatider gör vi undantag. Vi kommer vi att godkänna lärgrupper även där deltagarna inte kunnat närvara samtidigt. Inläsning av material inför ett samtal eller reflektioner efter samtalet behöver just nu inte göras samtidigt eller i grupp.

Utbildningsmaterial för digitala lärgrupper

Våra idrottskonsulenter kan ge tips på lämpligt material som ni kan utgå från i lärandet. Du kan också kika in på  sisuidrottsutbildarna.se där det finns samtalsunderlag, stöd och verktyg för föreningar som vill utvecklas. 

Vi kan till exempel tipsa om ett digitalt samtalsunderlag till Idrotten Vill som ger föreningen möjlighet att brottas med olika situationer som sätter föreningsidén, värderingarna och visionen på prov. Det finns också flera intressanta material att utgå från som handlar om trygg idrott.

Urvecklas tillsammans med RF-SISU Norrbotten

 

Podd för inspiration

I senaste avsnittet av podden "Här pågår föreningsidrott" tipsar redaktionen om digitala lärgrupper i coronatider

https://soundcloud.com/harpagarforeningsidrott/avsnitt-76-coronatider-och-digitala-largrupper

Tips på verktyg för digitala möten och livesändning av arrangemang

Här har vi samlat några tips om verktyg för digitala möten.

Checklista för bättre digitala möten och livesändning av arrangemang

Att tänka på inför ett digitalt möte eller livesändning