Hem / Egna nyheter / Sportdykning vått kampanjuppdrag för fotografen

Sportdykning vått kampanjuppdrag för fotografen

Bildbyråns fotograf Simon Eliasson krängde på sig en lånad torrdräkt och gav sig ut i vattnet för att dokumentera Dykarklubben Polars lördagsaktivitet. Han mötte ett härligt gäng entusiaster med kärlek till sportdykning och gemenskap.

Lördagen den 10 oktober skickade Riksidrottsförbundet ut ett 20-tal av Bildbyråns fotografer till 40 idrottsföreningar och idrotter runt om i landet. Fotokampanjen ska sätta ljus på allt det fantastiska som sker i idrotten, varje dag året om och vad det betyder för människor och för samhället i stort.

Dykarklubben Polar var en av två föreningar i Norrbotten som fick besök av fotograf Simon Eliasson. Ett urval av bilderna från hela idrottssverige kan ses på sajten endagidrott.se

Kvinnlig och manlig dykare fotograferas i vattnet.

Gemenskap och säkerhet två viktiga ingredienser

Dykarklubben Polar har omkring 140 medlemmar. Klubben har fridykning och sportdykning med tuber på programmet. Den här lördagen samlades ett 15-tal medlemmar på Arcusområdet i Karlsvik för att dyka tillsammans.

- Vi gör ofta saker tillsammans. Vi hade kunnat vara många fler idag, men ett gäng har åkt till Piteå för att tävla och ett annat är i Narvik för att dyka i spännande norska vatten, säger Ralf Pedersen, dykledare för dagen tillsammans med Gry Grönbeck.

Dykledare Ralf Pederson och Gry Grönbeck

Sportdykning är en idrott där säkerheten sätts i främsta rummet. Man dyker aldrig ensam. Alltid i par eller i större grupper. På land finns en dykledare som briefar om dagens vatten och sätter ramarna för hur länge dykarna maximalt får vara i vattnet. När paren försvinner ned under ytan noteras tiden noga och vana ögon letar efter bubblor som avslöjar var dykarna befinner sig.

- Det är jättebra gemenskap i klubben. Många av oss har dykt ihop i många år och det blir en massa dyksnack när vi träffas, säger Ralf och menar att den sociala biten och möjligheten att få nya vänner genom klubben betyder mycket.

Varje tisdag från midsommar till långt in på senhösten anordnar klubben tisdagsdyk på olika platser i Luleå. På helgerna åker de då och då ut på gemensamma dykäventyr, i närområdet eller lite längre bort.

Har gett vänner för livet

Gry Grönbeck började dyka för sex år sedan. Sportdykning har traditionellt setts som en manlig idrott. I Luleå Sportdykarklubb Polar har man jobbat för att locka till sig fler kvinnor och idag är andelen kvinnor cirka 30 %.

- Jag hade alltid drömt om att dyka, men var rädd för att det skulle vara för tekniskt. Jag googlade och hittade klubben och gick en kurs. Vi var tre deltagare. De två andra gillade det tekniska och jag hade vattentryggheten. Man bondar med varandra och löser problem och lär sig tillsammans, säger Gry.

Gry poängterar precis som Ralf hur viktig den sociala biten och delaktigheten i föreningen är.

- Genom dykningen har jag fått vänner för livet. Det är häftigt. Jag har fått möta människor jag inte hade träffat annars och fått lära mig att se människorna bakom fasaden. Det är omvälvande att bli medveten om sina fördomar.

- Vi har gemensamma fester, jag har ingått i styrelsen och som medlem har vi har möjlighet att vara med och påverka verksamheten. Vi försöker hitta en mix i styrelsen där alla intressen får komma till tals, säger Gry när hon sammanfattar vad föreningen betyder för henne utöver själva dykmomentet.

Trösklarna ska vara låga

David Högnelid är ordförande i Luleå Spordykarklubb Polar. Han berättar att klubben satsar på att sänka trösklarna, så att fler ska kunna vara med. En ny, komplett dykutrustning kostar en hel del, men genom att medlemmarna har möjlighet att hyra utrustningen för en billig penning så behöver inte steget att testa sporten bli så stort. Klubben har en materialsektion som ansvarar för att hålla grejerna i trim. Alla medlemmar fyller lufttuber kostnadsfritt.

David Högnelid

- Riksidrottsförbundets satsning på att lyfta upp idrottens mervärde i en fotokampanj är bra. Vi behöver uppmärksamma idrotten som en folkrörelse - en sammanhållande punkt och möjliggörare av aktiviteter. Människor möts över gränserna på ett naturligt sätt. Erfarna dykare tar hand om nybörjare och introducerar dem, säger David och lyfter idrottens sociala och sammankittande värde.

- Sportdykning har inte begräsningar i ålder och man behöver inte vara elittränad. Den passar alla. Tillsammans hittar vi nya dykplatser och åker ut på gemensamma äventyr.

Sportdykning klassas av många som en actionsport, men medlemmarna i Luleå Spordykarklubb Polar förmedlar en annan bild. Visst är det spännande att utforska nya vatten och kanske dyka ned till ett vrak. Men när du kommit ned under vattenytan är allt lugnt och stilla, nästan meditativ. Du ser dina egna andetag och är här och nu.

David berättar att klubben också erbjuder fridykningsträningar i bassäng på vintern eller utomhus på sommaren.

- Fridykning kan antingen ske med simfenor, cyklop och snorkel eller som en gren där dykaren håller andan under vattnet. Vi har utrustning att låna för den som behöver, säger David som ansvarar för klubbens fridykningsverksamhet.

Samling vid grillen

När de avtalade 60 minuterna i vattnet försvunnit lika snabbt som vinden samlas gänget vid grillen. Dykledaren Ralf har nu axlat rollen som grillmästare och gänget tar för sig av korven för att stilla hungern. Samtidigt utvärderas dagens dykning och planer smids för nästa träff. En vanlig aktivitetsdag i Dykarklubben Polar är över. Likaså en ovanligt blöt dag för fotograf Simon Eliasson.

Fakta

Idrottsrörelsen har över tre miljoner medlemmar, engagerar mer än hälften av alla barn och ungdomar och varje dag går över 150.000 människor till sin idrottsförening för att träna eller tävla tillsammans med andra. Bara de ideella insatserna har värderats till över 20 miljarder per år. Men många av de viktigaste värden som idrotten genererar är svåra att räkna i kronor. Varje dag bidrar idrotten till att människor mår bättre både fysiskt och psykiskt och erbjuder ett sammanhang där vi kan mötas över alla tänkbara gränser.

Följ fotografernas resa genom landet på sajten www.endagidrott.se.

Fotoprojektet En dag i idrottsrörelsen arrangeras av Riksidrottsförbundet tillsammans med Folkspel och Bildbyrån. Bilderna kommer bland annat att visas i en fotoutställning våren 2021.

Läs också om fotografens besök hos BK Vråkens pojklag 07/08.