Hem / Egna nyheter / Smittskyddet i Norrbotten skärper råden

Smittskyddet i Norrbotten skärper råden

För att bromsa smittspridningen går nu Smittskydd Norrbotten ut med skärpta råd och restriktioner, giltiga fram till den 13 juni. De vädjar till befolkningen och verksamheter i länet att göra en kraftinsats för att få ned de höga smittotalen.

”Leta inte efter vad som är tillåtet, utan fundera i stället på vad som är lämpligt ur smittskyddssynpunkt”, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt med anledning av att Smittskydd Norrbotten inför skärpta råd - samtidigt som Folkhälsomyndigheten från den 1 juni uppdaterar de nationella föreskrifter och allmänna råd som riktar sig till idrottsföreningar. Nationellt möjliggörs matcher och tävlingar i mindre omfattning för alla åldrar och mindre läger och cuper.

Läget i Norrbotten är mycket bekymmersamt. Smittspridningen är skyhög, framförallt bland unga i ålder 13-20 år. För att komma ned i smittotal som liknar övriga landets behöver norrbottningarna enlig Smittskydd Norrbotten tillsammans göra en kraftinsats under de närmaste 14 dagarna för att bromsa smittan.

- Jag har stor förståelse för att det är ett komplicerat landskap att navigera i för idrottsföreningarnas idrottsledare, föräldrar och aktiva. Samtidigt som nationella lättnader införs så skärps råden i Norrbotten, säger Katarina Halvardsson, distriktsidrottschef på RF-SISU Norrbotten.

- Varje idrott, träningsgrupp och idrottsförening behöver nu fundera igenom hur de ska förhålla sig till detta. Hur ska de under den närmaste tiden på bästa sätt genomföra verksamheten så att den bidrar till kraftigt minskad smittspridning? Många idrotter är inne i säsong med både träningsverksamhet, tävlingar och matcher. Vi uppmanar nu alla att tänka klokt och ansvarsfullt, ljuset finns ju i tunneln inom räckhåll. Kontakta din idrotts Specialidrottsdistriktsförbund eller Specialidrottsförbund om ni behöver stöd i era avvägningar och tolkningar av hur just din förenings verksamhet påverkas, säger Katarina Halvardsson.

Länk till Smittskydd Norrbottens skärpta råd

Information om Folkhälsomyndighetens nationella råd för idrotten från 1 juni på rf.se

Länk till sidan Corona och idrottsrörelsen på rf.se