Hem / Egna nyheter / Rekord för Fritidsbanken i Boden

Rekord för Fritidsbanken i Boden

Fritidsbanken i Boden lånar ut sport- och friluftsutrustning som aldrig förr. Pulkor, skidor och skridskor är hårdvaluta under vintern i den välbesökta butiken. Under februari slogs nytt rekord med 1360 utlånade prylar till Bodensare och besökare.

Det ska vara lätt att gratis låna sport- och friluftsutrustning för den som bor i eller besöker Boden. Fritidsbanken ligger mitt i stan, i direkt anslutning till centrumhandeln. 50 meter från en busshållplats och med närhet till friluftsområdet Kvarnängen där det finns pulkabacke, skidspår och en isrink. Ungdomens hus Hörnet ligger också i området och det gör att det alltid finns mycket folk i omlopp i butikens närhet.

- Det här året har vi slagit nytt rekord med ett stort antal besökare och utlåningar. Det märks att det är ett stort sug efter utomhusaktiviteter. Vi har öppet 4 dagar i veckan mellan kl 11 och 16 och tidvis har det varit kö utanför butiken. Coronaläget gör att vi bara kan ta emot fyra besökare samtidigt, säger Peter Gitselov, verksamhetsutvecklare på Fritidsbanken i Boden.

Fritidsbanken, som är en kommunal satsning, invigdes sommaren 2018. Efter två år gjordes en utvärdering och politikerna beslutade sig för att satsa vidare på Fritidsbanken.

- Fritidsbanken är en investering i folkhälsa. Jag är glad över att politikerna såg verksamhetens potential och avsatte resurser så att vi kan göra en bra satsning, säger Peter Gitselov och berättar att nya kunder har börjat hitta till butiken.

- Vi har en mycket varierad kundkrets med folk i alla åldrar. Väldigt många vill vara ute och röra på sig, allt från unga till äldre. Pensionärer kommer hit för att låna gåstavar eller en spark och samtidigt lånar de en pulka för att kunna göra något roligt med barnbarnet som är på besök. Under vintern är lånetrycket också stort på skidor och skridskor.

Fritidsbanken i Boden lånar också ut utrustning till skolor och föreningar. Skolan bokar och så åker Fritidsbanken ut med grejerna till friluftsdagar och andra skolaktiviteter.

- Det är bra att få möjlighet att testa en aktivitet. Ibland leder lånet till att personen går vidare och köper egen utrustning, säger Peter Gitselov nöjt.

Eftersom konceptet bygger på att alla kan låna och att allt är gratis är behovet av utrustning stort. Peter Gitselov uppmanar Bodensarna att fortsätta skänka prylar till Fritidsbanken.

- I förråd, garage och vindsutrymmen finns det mängder av sport- och friluftsutrustning som sällan eller aldrig används. Det kan vara skridskor som blivit urväxta, skidor som är för korta eller fotbollsskor som spelat sin sista match. Vi på Fritidsbanken tar tacksamt emot all utrustning och lånar ut den gratis i 14 dagar till andra personer.

Om Fritidsbanken

Fritidsbanken finns över hela landet. Läs mer om konceptet här.

I Norrbotten finns Fritidsbanker i Luleå, Kiruna, Jokkmokk, Älvsbyn, Haparanda och Boden. RF-SISU Norrbotten samlar regelbundet Fritidsbankerna i länet till erfarenhetsutbyte och avstämning.

Länk till Fritidsbanken Boden på Facebook