Regionala evenemangsnätverket vill utvecklas vidare

Under Mötesplats SM-veckan i Piteå träffades det regionala evenemangsnätverket för kompetensutveckling och samverkan. Nu efterlyser gruppen resurser som möjliggör för nätverket att ta nästa steg och ytterligare stärka samverkan mellan länets aktörer.

Sidan uppdaterades: 11 december 2022

I november 2020 startade det regionala evenemangsnätverket på initiativ av RF-SISU Norrbotten, tillsammans med Luleå kommun/Luleå Business Region, Piteå kommun och Region Norrbotten. Målet är att positionera Norrbotten som en självklar evenemangsregion och att locka fler nationella och internationella evenemang till länet. Nätverket välkomnar regionala och lokala aktörer och organisationer som arbetar med evenemang ur ett strategiskt perspektiv inom idrotts-, kultur-, upplevelse- och besöksnäring.

Träffen i Piteå var nätverkets fjärde. Denna gång möttes gänget fysiskt, med Piteå kommun som värd i samverkan med RF-SISU Norrbotten – som ansvarade för Mötesplats SM-veckan.

- Tanken är att nätverket ska bygga relationer mellan länets aktörer så att det blir lättare att samverka, i stället för att konkurrera med varandra. Det är särskilt viktigt vid stora evenemang, där en enskild part inte mäktar med, eller har förutsättningar att ro projektet i land på egen hand, säger Helene Johansson, RF-SISU Norrbotten.

Det regionala nätverket för evenemang har möjlighet att bli något riktigt bra för Norrbotten. Arrangemang bidrar till den regionala utveckling och gör länet attraktivt att bo och verka i. I samtalen blev behovet av resurser till nätverket tydligt. Vad behövs för att ge nätverket rätt förutsättningar att nå sin fulla potential?

- Ett förslag är att skapa ett projekt som på allvar kan få fart på och utveckla nätverket. Projektet skulle kunna bli en förstudie till en evenemangsstrategi för Norrbotten, ett bra komplement till den regionala utvecklingsstrategin, säger Helene.

Kompetensutveckling och nya tankar

Nätverksträffen var också ett bra tillfälle för kompetensutveckling och nya tankar.

Caroline Törnblad från Destination Jönköping medverkade och berättade om att en tydlig politisk förankring är ett framgångsrecept i evenemangsarbetet. Genom att visa vad evenemangen ger tillbaka till staden har politikerna fattat nödvändiga beslut och bäddat för Destination Jönköping att få snurr på verksamheten. Visst finns det ibland problem med att få alla delar i kommunens organisation att gå i samma takt och samarbeta för evenemangen i staden, men den politiska viljeinriktningen underlättar mycket.

Patrik Tengvall arbetar som evenemangsstrateg på Visit Stockholm. För Stockholms Stad är det inte evenemangen i sig som ensam är målet, utan ett medel att nå andra mål, exempelvis för kommunala bolag. Evenemang ska göra staden attraktiv att bo i, besöka och att bedriva näringsverksamhet i.

Andreas Andersson Åkerling, Upplevelseinstitutet, har studerat hur människors beteenden förändrats under pandemin. Människor har blivit bekvämare och mer selektiva konsumenter. Man vill vara flexiblare och inte behöva planera så mycket. Utvecklingen går mot att den enskilde väljer färre evenemang, men går all-in för de man bestämt sig för. Osäkerhet kring avbokningsregler och återbetalning är en barriär som leder till större försiktighet att boka evenemang långt fram i tiden. Många värdesätter också att slippa trängsel och tycker att evenemang går lika bra att följa digitalt som att uppleva på plats. Det är viktigt att det är rent och fräscht, att stämningen är god och att det känns säkert, tryggt och välkomnande. De som före pandemin bara deltog i evenemang sporadiskt väntas bli ännu svårare att locka framöver.

Nöjd med första nätverksträffen

Daniel Sonntag har precis anställts som eventsamordnare i Gällivare kommun. Han var nöjd med sin första nätverksträff.

- Det har varit en underbar dag. Jag har lärt mig nya saker och så har jag knutit många nya kontakter runt om i Norrbotten som jag kommer ha nytta av i mitt nya jobb, säger han.

Medverkande på evenemangsnätverkstäff

Om regionala evenemangsnätverket

I arbetsgruppen för det regionala evenemangsnätverket ingår:

Jörgen Hult, Piteå kommun, jorgen.hult@pitea.se
Birgit Öhlund, Luleå kommun/Luleå Business Region, birgit.ohlund@luleabusiness.se
Åsa Snällfot, Region Norrbotten, asa.snallfot@regionnorrbotten.se
Helene Johansson, RF-SISU Norrbotten, helene.johansson@rfsisu.se

Värdskapet för nätverksträffarna skiftar. I höst bjuder Kiruna kommun in till träff.

Sidan publicerades: 3 april 2022

Kontakt

Helene Johansson

Verksamhetschef

070-686 04 49

Ansvarig för verksamhetsområde Intressepolitik och kommunikation.