Hem / Egna nyheter / Pajalas skolor laddar för Idrottens dag

Pajalas skolor laddar för Idrottens dag

24 september arrangeras Idrottens dag på samtliga grundskolor i Pajala Kommun. Det blir en dag fylld av rörelseglädje där barnen ska känna att de kan, vill och vågar idrotta. Även de som idag rör på sig för lite ska få chans att hitta nåt de gillar.

Uppdatering: På grund av smittspridning i Pajalas skolor är Idrottens dag inställd

Skolor står upp för barns rätt till idrott och hälsa

Barnen på skolorna i Pajala Kommun har en rolig dag att se fram emot. Fredag den 24 september arrangerar Riksidrottsförbundet Idrottens dag i närmare 400 skolor i hela landet. När RF-SISU Norrbotten erbjöd skolorna i Pajala att vara med nappade de direkt. Alla skolor formar nu sin egen Idrottens dag i samverkan med RF-SISU Norrbotten och idrottsföreningar på orten.

- Väldigt många barn rör på sig för lite och cornapandemin har gjort att stillasittandet ökat ännu mer. Det är en oroande utveckling och därför är Idrottens dag en av årets viktigaste dagar. Här får barnen chans att hitta rörelseglädjen igen och på de flesta skolor kommer barnen att få möta idrottsföreningar och prova på olika aktiviteter. Förhoppningsvis hittar barnen något de gillar och vill fortsätta med, säger Krister Andersson, idrottskonsulent på RF-SISU Norrbotten med Rörelsesatsningen i skolan på sitt bord.

Smedskolan vill att alla ska våga hitta rörelseglädjen

Frida Uusitalo arbetar som Fritids- och rastansvarig på Smedskolan. Skolan är precis som övriga skolor i Pajala med i Riksidrottsförbundets och RF-SISU Norrbottens rörelsesatsning i skolan. Satsningen är ett uppdrag från regeringen som handlar om att kraftsamla för mer idrott och rörelse och utveckling av rörelseförståelse under skoldagen.

- Idrottens dag är för alla. Man ska inte behöva vara en sportperson för att våga prova på. Vi vill att barnen ska hitta glädjen i att röra på sig, säger Frida.

Forskning säger att barnen lär sig bättre om de får röra på sig. På Smedskolan har man kommit långt med att utveckla rastaktiviteter för att motverka stillasittande och kryp i benen.

- Under lunchrasterna är det full fart och rörelse, men det finns också en läshörna där barn kan ta det lugnt när de behöver det, säger Frida.

På Smedskolan planerar de för att rörelse ska genomsyra hela skoldagen den 24 september.

- Det finns många sätt att knyta an till temat rörelse, idrott och hälsa även under skolans övriga lektioner. Det känns som att Idrottens dag och Rörelsesatsningen i skolan kompletterar varandra på ett fint sätt, säger Frida.

Skolor i Pajala som anordnar Idrottens dag

Gårdsbyskolan Korpilombolo
Sattajärvi skola
Smedskolan Pajala
Pajala Centralskola
Grundsärskolan Pajala
Tärendö Centralskola
Kangos kultur- och ekologiskola

Om Idrottens dag

Nationellt är det Riksidrottsförbundet som står bakom Idrottens dag, som är en del av European School Sports Day. Dagen genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa och EU:s satsning European Week of Sport.

Läs mer på idrottensdag.se

Se filmen från Idrottens dag på skolor i Haparanda 2020.

Fakta om rörelse

Vi vet idag att fysisk aktivitet är bra för barns mående, för resultaten i skolan och för folkhälsan. Samtidigt visar forskningen att barn och unga rör sig för lite och är stillasittande en för stor del av dagen. I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna den rekommenderade nivån på 60 minuters fysisk aktivitet om dagen.