Hem / Egna nyheter / Pajala Hockey fick Norrbottens Jämställdhetspris 2020

Pajala Hockey fick Norrbottens Jämställdhetspris 2020

2019 startade Pajala HC ett arbete för att locka fler tjejer till hockeyn. Satsningen har blivit så framgångsrik att de idag belönades med Norrbottens Jämställdhetspris.

Det var två glada representanter från Pajala Hockey Club som mottog årets jämställdhetspris av jurymedlemmarna Cathrine Norberg, professor på Luleå Tekniska Universitet och Björn O. Nilsson, landshövding i Norrbotten.

– Det är så många som ligger bakom det här priset, ledare, tränare, spelare, föräldrar, en hel engagerad förening, säger Mimmi Snell, ordförande, Pajala HC.

Pajala Hockey Club och deras jämställdhetsarbete lyfts fram som en förebild för många andra föreningar i Norrbotten. Klubben arbetar kontinuerligt med att både flickor och pojkar ska kunna ägna sig åt ishockey på lika villkor.

Klubben har gått systematiskt till väga för att undanröja hinder som stått i vägen för att tjejer ska både vilja och våga börja spela hockey. Idag har klubben 47 registrerade kvinnliga aktiva, vilket är cirka en tredjedel av klubbens alla aktiva.

Många gånger kan små, strukturella åtgärder göra stor skillnad. Framförallt handlar det om att skapa förutsättningar för att alla ska känna sig lika mycket värda, oavsett kön.

- Vi såg att det fanns ett hockeyintresse bland tjejer, men att de inte vågade komma när killar och tjejer förväntades träna tillsammans. Så vi ordnade egna träningstider för tjejer och ett omklädningsrum. Det måste ju finnas någonstans att byta om, säger Mimmi och pekar på två saker som gjort tydlig skillnad.

För att sänka trösklarna har klubben en låneutrustning. Erfarenheten är att den som får prova på att spela med full hockeymundering lättare fastnar för sporten. Klubben gläds åt att tillströmningen av aktiva har varit så god.

- Förra säsongen ställde vi upp med två hela lag i tjejligan. Det är nog många i andra klubbar som undrar vad vi pysslar med i Pajala, säger Mimmi och skrattar glatt.

- Den insats som har gett mest resultat är att tjejerna har fått bra träningstider, inte sena kvällstider som ingen vill ha. Det sänder signaler om att de är viktiga.

Just allas lika värde är något Pajala Hockeys ordförande återkommer till gång på gång under intervjun. Hon lyfter ett exempel från ishallen, som får symbolisera en attitydförändring.

- Tidigare var det tjejerna som hängde i ishallen för att kolla på när killarna tränade. Numera är intresset ömsesidigt, killar som tittar på tjejernas aktiviteter, säger Mimmi stolt.

Priset på 100 000 kr planerar föreningen att öronmärka för fortsatt jämställdhetsarbete i klubben.

Om Norrbottens Jämställdhetspris

För att uppmärksamma de många och goda jämställdhetsarbeten som pågår i Norrbotten delas Jämställdhetspriset ut. Jämställdhetspriset delas ut till en organisation, verksamhet, företag eller privatperson i Norrbotten som genomfört en insats inom jämställdhet eller sysslar med jämställdhetsarbete. Norrbottens jämställdhetspris för år 2020 är 100 000 kr. Jämställdhetspriset är ett samarbete mellan Norrbottens Kommuner, Länsstyrelsen, Luleå Tekniska Universitet och Region Norrbotten.

Mer om: Jämställd idrott