Nytt grepp: Två idrotter för barnen på sommarskola i Luleå

Större variation, gladare barn och unga ledare som får lära över idrottsgränserna. Det är några av pluseffekterna när Lulegymnasterna och Luleå Friidrottsförening arrangerar en gemensam sommarskola för första gången.

Sidan uppdaterades: 2 november 2022

Det är full fart och spring i benen. Barnen som deltar i årets sommarskola i Arcushallen får hoppa, kasta, studsa, snurra, göra volter och springa. Rörelsemenyn är oändlig. Alla får testa allt. Gymnastik på förmiddagen. Friidrott på eftermiddagen. Eller tvärt om. En av dagarna vigs åt parkour och hopprepsskoj. Det ska aldrig bli långtråkigt, leken finns alltid där och barnen ska känna att de vill fortsätta idrotta efter lägret.

Under många år har Lulegymnasterna och Luleå Friidrottsförening arrangerat sommarskolor var för sig. I år har de tagit steget och gör det tillsamman. Samarbetet föll på plats under pandemin och underlättades av att gymnastiken också flyttade in i Arcus.

Under tre intensiva veckor deltar nu totalt 150 barn i åldrarna 7-12 år i sommarskolan, 50 barn per vecka.

Johan och Måns på sommarskolan 2022

Johan Rosendahl från Lulegymnasterna och Måns Lundberg, Luleå Friidrott håller i trådarna för veckan tillsammans med en pool av 30 unga ledare i åldrarna 13 år och uppåt. De båda föreningarna ser flera vinningar i att jobba tillsammans, trots att deras förutsättningar är väldigt olika. Gymnastikföreningen har kö till verksamheten medan friidrotten har en önskan att växa.

– Barnen har mycket roligare när de får testa på två olika idrotter och alla dess grenar. Dagarna blir mer varierade och rörelserika, säger Johan, 18 år, som själv brutit könsnormen och tävlat i gymnastik och nu är projektledare för lägret.

Samverkan gör att föreningarna kan dra nytta av varandras kompetenser och styrkor.

– Sett till antalet ledare så bidrar Luleågymnasterna med många fler än friidrotten. Gymnastikklubben har fler utövare och är dessutom duktiga på att tidigt skola in ungdomar i ledaruppdrag, säger Måns Lundberg tacksamt.

– Å andra sidan har gymnastiken svårt att locka till sig pojkar och där kan friidrotten vara en dörröppnare. Vi behöver överlag bli bättre på mångfald. Vi har svårt att nå ut i alla samhällsskikt, säger Måns och får medhåll av Johan.

Nyckeln till att få barnen att trivas är de unga ledarna. Alla har gått RF-SISU Norrbottens Newcomerutbildning för unga ledare. Uppdraget är en möjlighet att växa och samla på sig ledarerfarenheter.

Otto Lindberg, 10 år, ger sommarskolan och ledarna gott betyg. Han tränar redan gymnastik med uppskattar friidrottsinslagen.

– Det har varit jätteroligt. Roliga övningar, snälla tränare och så har jag fått många nya kompisar, säger Otto och berättar att han gillar längdhopp, höjdhopp och att stöta kula. Men allra, allra bäst gillar han att göra ett coolt hopp och mjuklanda i gymnastikhallens fluffiga grop med stora, fyrkantiga skumkuber.

Sommarskolan 2022

Sidan publicerades: 20 juni 2022

Kontakt

Linda Karlsson

Idrottskonsulent

070-686 80 91

Folkbildning och föreningsutveckling