Hem / Egna nyheter / Ny sponsorsatsning för barn och unga lanseras i Norrbotten

Ny sponsorsatsning för barn och unga lanseras i Norrbotten

LF Norrbotten presenterade tillsammans RF-SISU Norrbotten och Rädda Barnen region Nord satsningen Samspel Norrbotten. En satsning som kan ge dubbel utdelning för idrottsföreningarna i länet och där fler företag välkomnas att ansluta.

Samspelssatsningen som lanserades 1 september 2022 har ett tydligt syfte. Att alla barn och unga ska ha rätt till en trygg och inkluderande idrott – i en trygg och säker föreningsmiljö.

Samspel vänder sig både till idrottsföreningar och företag. 

Företag som väljer att gå med gör gott genom att stödja projektet ekonomiskt. De har också möjlighet att ställa krav på att föreningar som ansöker om sponsorstöd är med i Samspel, och därigenom aktivt jobbar för en trygg och inkluderande verksamhet i föreningen.

Det är gratis att gå med i Samspel för föreningar. De som anmäler intresse kommer få hjälp av RF-SISU Norrbotten och Rädda Barnen att se över föreningens verksamhet. Tillsammans med klubben görs en nulägesanalys och en plan för vad föreningen behöver jobba med för att bli en godkänd samspelare. Kanske behöver föreningen arbeta fram en handlingsplan, se över sin värdegrund eller utbilda medlemmarna?

Petra Mörtsjö, verksamhetschef för utbildning på RF-SISU Norrbotten välkomnar Samspelssatsningen. Den ligger helt i linje med idrottsrörelsens värdegrund och det här är frågor som RF-SISU Norrbotten jobbar med tillsammans med idrottsföreningarna varje dag. Nu får idrotten bara en extra skjuts.

–Att gå med i Samspel kan ge dubbel utdelning för idrottsföreningen. Det ger en kick att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet till att bli än tryggare och mer inkluderande. Och på köpet blir föreningen mer attraktiv för sponsorer. Idag är företag väldigt noga med vad man vill bli förknippade med för värden.

–Samspel blir ett skyltfönster mot sponsorer som värdesätter att det finns en nolltolerans mot kränkningar, hot och våld inom idrottsrörelsen, säger Petra.
Bergnäsets AIK är en förening som ser positivt på Samspel. Det blir en hjälp att driva positiv utveckling.

–Inom BAIK har vi uttalat att vi ska vara en samhällsaktör som verkar gott på flera plan och att vi inte” bara” ska vara en idrottsförening. Genom att många aktörer samverkar tillsammans för våra barn och unga så blir det lättare att motivera de ideella krafterna att göra denna typ av kvalitetsarbete inom verksamheten, säger Jens Lundqvist, ordförande i Bergnäsets AIK.

För försäkringsbolaget och Samspels initiativtagare LF Norrbotten är just samhällsnyttan viktig.

–Inom LF Norrbotten har vi länge jobbat med hur vår egen sponsring ska bidra till att skapa så mycket nytta för samhället som möjligt. Med projektet Samspel så samverkar vi med andra aktörer för barn och ungdomars trygghet och glädje och kan med det vara med och göra ännu större skillnad. Vi bjuder in våra vänner i näringslivet att medverka, säger Thomas Folkesson, kommunikationschef, LF Norrbotten.

Info och intresseanmälan på Samspel Norrbottens webb.


Fotnot:
Förlagan till Samspel Norrbotten togs fram i Västerbotten av LF Västerbotten tillsammans med Skellefteå Kraft, OK Västerbotten, VK Media, Upab, Boliden, Bostaden, Balticgruppen, Umeå Kommun och Norra Skog, Rädda Barnen och RF-SISU Västerbotten just innan Coronapandemin 2020. Hösten 2022 spred sig initiativet norrut i landet via LF Norrbotten som tillsammans med Rädda Barnen region Nord och RF-SISU Norrbotten började bygga en plattform för att verkliggöra Samspel i Norrbotten.