Hem / Egna nyheter / Nu får Pajalas skolbarn äntligen sin Idrottens dag

Nu får Pajalas skolbarn äntligen sin Idrottens dag

Hög smittspridning gjorde att Idrottens dag i Pajala ställdes in med kort varsel i höstas. 20 maj får Pajalabarnen en egen, extrainsatt Idrottens dag med rörelseglädje och prova-på-aktiviteter tillsammans med ortens idrottsföreningar.

Samtliga grundskolor i Pajala kommun deltar med barn i förskoleklasser upp till årskurs 9. Från byarna bussas barnen in till en gemensam Idrottens dag i centralorten. Flera idrottsföreningar finns på plats och fixar roliga prova-på-aktiviteter.

–Vi vill att barnen ska känna att de kan, vill och vågar idrotta. Även de som idag rör på sig för lite ska få chans att hitta en aktivitet de gillar, säger RF-SISU Norrbottens idrottskonsulent Krister Andersson.

Det är Riksidrottsförbundet som står bakom konceptet Idrottens dag, som normalt genomförs en fredag i september under European School Sports Day.

Hög smittspridning av coronaviruset gjorde att Pajalas elever förra året gick miste om arrangemanget där 80 000 barn i över 400 skolor spridda över hela landet idrottade på samma dag i minst 120 minuter. Men nu är det alltså dags för ett nytt försök.

Idrottens dag ingår som en del av Riksidrottsförbundets Rörelsesatsning i skolan, där samtliga grundskolor i Pajala valt att vara med. Satsningen syftar till att förbättra folkhälsan, välbefinnandet och skolresultaten.

–Genom att vara med visar Pajalas skolor att de står upp för barns rätt till idrott och hälsa. Tillsammans bygger vi broar mellan skolan, idrottsföreningarna och barnen, säger Krister Andersson, förväntansfull inför den 20 maj.

Se filmen från Idrottens dag i Haparanda, september 2021


Fotnot:

Idrottens dag i övriga länet genomförs fredag den 30 september 2022. Skolor som är med i Rörelsesatsning i skolan och idrottsföreningar bjuds in.

Här hittar du allt om Idrottens dag 2022 i Norrbotten.

Mer om: Rörelsesatsning i skolan.