Hem / Egna nyheter / Inkludering blev räddningen för Jokkmokk Basket

Inkludering blev räddningen för Jokkmokk Basket

I Jokkmokk Basket ses mångfald som en styrka och självklarhet. Uppskattningsvis 40 % av klubbens aktiva har utländsk bakgrund. På orten är många samer och föreningen går därför också under namnet Jåhkåmåhkke Basket.

Basketen i Jokkmokk förde en tynande tillvaro. Men så kom flyktingvågen. Det blev räddningen och en nystart för Jokkmokk Basket. Idag har klubben omkring 70 aktiva spelare i fem lag.

- Vi brukar gå ut i skolorna och prata om basket. Många av klubbens ledare jobbar i skolans värld. Det gör att vi kan nå alla barn, oavsett vad de har för bakgrund, säger Joar Mikkelsson, 24 år ung ledare i Jokkmokk Basket.

Föreningen vill göra det enkelt för alla att vara med. Även den som inte kan svenska är välkommen och basketkunskapen får man i klubben.

- Det gäller att ha tålamod. Vi ser det mångkulturella som en styrka och försöker nyttja var och ens potential. Alla ska känna att de hör hemma i klubben – svenskar, samer och nyanlända med familjer, säger Joar stolt och säger att han lärt känna många som han annars inte skulle ha haft kontakt med via klubben.

Jokkmokk Basket tror på inkludering och på kraften i att engagera sig i idrott på fritiden.

- Det är en fördel att komma in i verksamheten redan i låg ålder. Vi upplever att inkluderingen går enklare då. Vi vill ju att barnen ska vara aktiva länge.

För att locka kvar ungdomarna i klubben har de försök anpassa verksamheten.

- Ett sätt är att erbjuda ungdomar möjlighet att bli ledare. Vi har många unga ledare i klubben och ungefär hälften har utländsk bakgrund, säger Joar belåtet.

Jokkmokks Basket har på flera sätt visat att de tycker att mångfald är viktigt. Föreningen har bland annat medverkat i Svenska Basketbollförbundets landsomfattande projekt Välkommen hit. Och nyligen genomförde klubben, med stöd från Leader Polaris, ett inkluderingsprojekt där målet var att locka fler nyanlända att komma ut i naturen.

- Under sommaren ordnade vi 10 olika event som riktade sig till människor i alla åldrar. Vi samverkade med SFI (Svenska för invandrare) för att nå en lite äldre målgrupp också, säger Joar.

- Vi har vandrat, åkt båt, plockat bär, fiskat och utbildat i vad allemansrätten innebär. Det underlättar att man gillar naturen när man bor i Jokkmokk. Vi vill ju att alla ska trivas så att de stannar här.

Läs också reportaget om Mohamed Sleimar: "Basket blev vägen in i Jokkmokk".

Personer i en gummibåt på vattnet

Mer om: Inkluderande idrott   Idrott för nyanlända