Idrottens dag höll skolbarn och idrottsföreningar varma i kylan

En rolig och mycket viktig dag - det var barnen, lärarna och idrottsföreningarna rörande överens om. Idrottens dag blev precis så rörelserik som den ska vara när elever på fem skolor i Haparanda mötte idrottsföreningar för att testa olika idrotter.

Sidan uppdaterades: 11 december 2022

- Idrottens dag är toppen. Våra skolbarn har haft höga förväntningar inför dagen. Det är bra att de får prova på olika sporter så att de blir nyfikna, kan hitta sin grej och kanske vågar gå med i en idrottsförening och gemenskapen där, säger Anne-Maj Lundbäck, lärare för Språkskolans årskurs 3.

Under fredagen den 24 september genomfördes Idrottens dag över hela landet. 80.000 elever på 400 skolor deltog. Riksidrottsförbundet låter skolor som är med i rörelsesatsningen i skolan arrangera sin egen Idrottens dag.

I Norrbotten gick erbjudandet, via RF-SISU Norrbotten, till skolor i Haparanda och Pajala. Orter där statistiken visar att barnen har lägre aktivitetsgrad än riksgenomsnittet och mer sällan är engagerade i föreningsidrotten. Coronaläget stoppade Idrottens dag i Pajala men i Haparanda fick barn på fem skolor möta idrottsföreningar och förbund som visade upp sig och lät barnen prova på sporten.

- Rörelse är bra på alla sätt. Inlärningsförmågan ökar och barnen mår bättre. Vi brukar lägga in rörelsepauser under skoldagen, säger Anne-Maj när hon beskriver hur Språkskolan jobbar med att erbjuda fysisk aktivitet under skoldagen.

Basket på Idrottens dag i Haparanda 2021

Grundsärskolan testade basket tillsammans med RF-SISU Norrbottens Sara, som ryckte in på stationen istället för en basketledare som blivit sjuk.

Idrottens dag ska gynna barnen

Idrottens dag har flera syften. Den är tänkt att bygga broar mellan skolor, idrottsföreningar och barnen så att fler barn hittar till föreningsidrotten. Men den ska också medverka till att idrottsföreningarna tänker till och utvecklar verksamheten så att fler både kan, vill och vågar vara med. Idrottsrörelsens arbete med förändringsresan Strategi 2025 (länk till rf.se) utmanar det traditionella sättet att träna och tävla. Vad attraherar dagens barn och unga och hur kan idrotten erbjuda det gruppen efterfrågar?

Förhoppningen är att Idrottens dag blir startskott för ett fördjupat samarbete mellan skolor och idrottsföreningar och att samarbetet ska gynna barnen på kort och lång sikt.

Glada barn med rosor på kinden

Trots en kall höstvind blev Idrottens dag ändå ett inspirerande, hjärtligt och värmande evenemang. Överallt sågs glada barn med rosor på kinderna i full aktivitet.

- Under Idrottens dag tar vi idrotten till barnen i stället för att barnen ska behöva hitta till oss. Vi vill att alla barn ska hitta glädjen i idrotten, säger Simon Styrman, HSKT Friidrott.

Med måttot att ”Alla kan träna friidrott” jobbar föreningen för att ha en öppen och inkluderande verksamheten. Under Idrottens dag mötte de upp med tre ledare och roliga aktiviteter för att på så sätt knyta kontakt med barnen och locka fler barn till att börja träna.

Även HSKT Bandy fanns på plats med förhoppning om att nå ut till barnen. De har precis startat igång en skridsko-/bandyskola för barn och i framtiden drömmer de om att kunna ha ett ungdomslag i bandy, något de inte haft på många år.

Bandy på Idrottens dag i Haparanda 2021

Vuxna behövs som möjliggörare för rörelse

Alarmerande många barn rör på sig alldeles för lite och coronapandemin har gjort att stillasittandet ökat ännu mer. Barn behöver vuxna i sin närhet som på olika sätt möjliggör och inspirerar till rörelse. När Språkskolan, Marielundskolan och Grundsärskolan Eden beslutade sig för att bli mobilfria upplevde de att barnen rörde sig mer under rasterna, vilket var en uppskattad bieffekt av mobilbeslutet även om det inte var huvudsyftet. Skolor som ingår i rörelsesatsningen i skolan arbetar aktivt med att få in mer fysisk aktivitet under skoldagen, exempelvis genom att väva in rörelsepauser i undervisningen och upmuntra till rörelse på raster.

Richard Jonsson, Haparanda Kommun

Richard Jonsson, Haparanda Kommun

Richard Jonsson, föreningsstrateg i Haparanda kommun, ser positivt på Idrottens dag. Han berättar att kommunen under 2021 ger idrottsföreningarna extra ekonomiskt stöd så att de ska kunna hålla nere avgifterna för föreningens aktiviteter. Syftet är att sänka trösklarna så att fler kan vara med. Samtidigt lanserar kommunen utbildningskonceptet Utmärkt förening tillsammans med RF-SISU Norrbotten för att stärka ortens idrottsföreningar.

Vill ha Idrottens dag 100 gånger

Emilia och Vega, Marielundsskolan, klass 4

Emilia Harjutsalo och Vega Simolin, Marielundsskolan, klass 4

Men vad tyckte då dagens huvudpersoner barnen om Idrottens dag?
Klasskompisarna Vega Simolin och Emilia Harjutsalo på Marielundsskolan bekräftar att de och klasskompisarna är nöjda.

- Om jag vill ha Idrottens dag någon fler gång? Jag vill ha den 100 gånger, skrattar Emilia i ett försök att beskriva hur mycket hon gillar Idrottens dag.

Vilka var med på Idrottens dag?

I Haparanda anordnade Språkskolan, Marielundsskolan, Grundsärskolan Eden, Nikkala Skola och Montessori Droppen Idrottens dag tillsammans med idrottsföreningar och förbund. Följande föreningar medverkade:

Marielundsskolan, Språkskolan, Grundsärskolan Eden
HSKT Bandy, Haparanda AIK Innebandy, HSKT Brottning, Haparanda FF Fotboll, HSKT Friidrott, Parasport Norrbotten, basket, tennis med flera.

Nikkala Skola
Norrbottens Innebandyförbund, Norrbottens Fotbollförbund, Hornskroken Handboll

Handboll på Idrottens dag i Haparanda 2021

Montessori droppen
HSKT Bordtennis, HSKT Brottning

Bordtennis på Idrottens dag i Haparanda 2021

Om Idrottens dag

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag tillsammans med samtliga 19 RF-SISU distrikt (varav RF-SISU Norrbotten är ett) och lokala idrottsföreningar. Varje skola utformar sin egen dag. 2021 delto 400 skolor och 80 000 barn i landet.

Idrottens dag är också en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport. I år deltar över 40 länder, med det gemensamma budskapet #BeActive.

Om Riksidrottsförbundets rörelsesatsning i skolan

Läs mer om RF-SISU Norrbottens arbete med Rörelsesatsning i skolan.

Sidan publicerades: 25 september 2021