Hem / Egna nyheter / Gammelstads IF förlorar 250 000 kronor när cup ställs in

Gammelstads IF förlorar 250 000 kronor när cup ställs in

I början av augusti brukar Gammelstad i Luleå fyllas av tusentals fotbollsspelande barn och ungdomar. Idrottsfesten Gammelstads IF Cup samlar killar och tjejer i blandade åldrar och för första gången sedan 1985 ställs cupen in.

Föreningen går nu miste om stora inkomster när Gammelstads IF Cup måste ställas in.

- Att cupen skulle ställas in var både ett svårt och enkelt beslut att ta. Enkelt för att vi vill ta ansvar och inte bidra till smittspridningen, men svårt för att vi vet hur uppskattad cupen är och såklart för att det är en viktig inkomstkälla för oss, säger Tobias Skogsberg, ordförande i fotbollssektionen, Gammelstads IF.

Gammelstads IF Cup är Norrbottens näst största barn- och ungdomscup i fotboll och har arrangerats varje år, i olika namn och med varierat antal lag, sedan starten 1985.

- En bra dag kan vi ha upp till 10 000 besökare på plats om vi räknar ihop publik, lag och tränare, berättar Tobias Skogsberg. Vi får nu helt enkelt se över vilka följder detta får för föreningen. Det är vår förenings enskilt största inkomstkälla och såklart ett stort ekonomiskt tapp för föreningen.

En inställd cup får konsekvenser på flera olika plan. Arrangörsföreningarna förlorar sina inkomstkällor och det påverkar även verksamheten de bedriver. Dessutom innehåller en cup så mycket mer än bara matcher. Det är ett tillfälle att träffas - syskon som hejar på, föräldrar som tar en fika och pratar, tränare från olika föreningar möts och lagen bygger gemenskap genom ömsesidiga upplevelser.

- Coronapandemin drabbar fortfarande idrotten hårt. De evenemang som skulle genomföras perioden 12 mars till 30 juni har kunnat söka kompensationsstöd av Riksidrottsförbundet. Men för evenemang som Gammelstads IF Cup finns inte den möjligheten eftersom arrangemanget sker efter denna period. Vi ser tydligt att pandemin påverkar våra idrottsföreningar. Vi hoppas att idrottsrörelsen klarar sig igenom krisen och kan ta upp verksamheten igen när vi har förutsättningar för det, säger Katarina Halvardsson, distriktidrottschef RF-SISU Norrbotten.