Hem / Egna nyheter / Gällivare Endurance vill bidra till ett attraktivt Gällivare

Gällivare Endurance vill bidra till ett attraktivt Gällivare

Med medlemmar som är stolta över att bo i Norrbottens inland är Gällivare Endurance en kraft för ortens utveckling. Via gemensamma aktiviteter och evenemang bidrar de till att Gällivare blir en attraktiv ort att bo i och en turistort som lockar fler.

Gällivare Endurances ordförande Robert Johansson flyttade från Varberg upp till gruvorten norr om Polcirkeln och har kommit att uppskatta närheten till naturen, träningsanläggningar, jobb och ortens centrum.

- Livet är mycket enklare här. När jag kom till Gällivare 2007 fanns det gott om idrottsföreningar för barn och unga, men väldigt få som riktade sig till vuxna. 2013 tog jag tillsammans med några vänner initiativ till att bilda Gällivare Endurance, en förening för vuxna uthållighetsidrottare som gillar att springa, cykla, simma, åka längdskidor och köra triathlon, säger Robert Johansson.

- En attraktiv fritid och social gemenskap är en förutsättning för att man ska trivas. Det är viktiga pusselbitar för att människor ska våga ta steget och flytta hit, eller för att vilja bo kvar. I föreningen har vi en bra mix mellan infödda Gällivarebor och inflyttade. Föreningen blir ett nätverk där du har lättare att hitta vänner än via jobbet.

Det ska vara coolt att vara från Gällivare

Gällivares befolkning har minskat under en lång rad år. Robert Johansson menar att föreningslivets förutsättningar blir än viktigare att diskutera nu när det planeras stora industrisatsningar i kommunen och orten behöver rekrytera arbetskraft.

- Kommunen och idrotten har gemensamma intressen att skapa attraktiva livsmiljöer. Vi är beroende av varandra för att lyckas. När Gällivare Endurance bildades tog vi ett annorlunda grepp och skrev in i stadgarna att vi vill bidra till attraktiva motionsarrangemang i Gällivare. Vi ska också visa upp och marknadsföra Gällivare som turistort, säger Robert.

- Det ska vara coolt att säga att du kommer från Gällivare. Vi är stolta och visar gärna upp oss i våra orange klubbkläder med Gällivare på ryggen när vi deltar i motionsarrangemang och tävlingar runt om i landet. Kan vi bidra till att Gällivare uppmärksammas blir vi glada.

Vi bor avsides men vill inte känna oss avsides

Ett av Gällivare Endurances mål är att erbjuda ett rikt utbud av gemensamma aktiviteter och evenemang på hemorten.

- Det ska inte alltid vara nödvändigt att resa för att delta i högklassiga föreläsningar, tävlingar eller kurser. Vi har i stället sett till att ordna detta på orten. Vi har bjudit upp duktiga föreläsare och anordnat sim-, löpar- och cykelkurser med några av Sveriges bästa instruktörer. Vi bor kanske lite avsides, men vi vill inte känna oss avsides, skrattar Robert.

Klubben är också en flitig arrangör av olika motionsevenemang. Laponia Triathlon är flaggskeppet som gett eko över hela världen. Det är världens nordligaste triathlon på Ironmandistans som hittat sin nisch i det småskaliga. Loppet ska vara en genuin upplevelse i en unik miljö där deltagare från hela världen kämpar under midnattssolens sken, servade av engagerade funktionärer som gör allt för att deltagaren ska trivas.

- De som kommer hit och tävlar ska känna att tävlingsledningen vet vad de håller på med. Arrangemanget ska hålla hög sportslig kvalité. Loppet har gett Gällivare väldigt bra reklam på sociala medier och det bidrar också till gästnätter på ortens hotell.

Snöbollseffekt när vi hjälps åt

I samverkan med andra idrottsklubbar står Gällivare Endurance bakom bland annat Dundret Extreme Running och Onsdagsloppet.

- Det finns ingen negativ konkurrens mellan kommunens föreningar. Vi försöker hjälpas åt. Ju fler vi är som arrangerar både i centralorten och ute i byarna, desto fler deltagare blir det. Det blir en positiv snöbollseffekt, säger Robert.

Gällivare Endurances ordförande betonar hur viktig samverkan är även med kommunen. Kommunen är beroende av en befolkning i arbetsför ålder för att kunna skapa tillväxt och bra samhällsservice. Föreningen behöver tillräckligt många medlemmar för att kunna organisera en hållbar förening med bra verksamhet över tid.

- Vi är beroende av enkla och positiva kontakter med kommunen. Vi upplever ett bra stöd i samband med våra arrangemang. Tillgänglighet till anläggningar är också viktig. Finns det bra anläggningar så går det att bedriva bra verksamhet. Vi bygger Gällivares framtid tillsammans.


På rf.se kan du läsa om idrottsrörelsens landsbygdsprogram

Mer om: RF-SISU Norrbottens intressepolitiska arbete