Hem / Egna nyheter / En dag i idrottsrörelsen från soluppgång till solnedgång

En dag i idrottsrörelsen från soluppgång till solnedgång

På lördag händer något unikt. Då skickar Riksidrottsförbundet ut ett 20-tal av Bildbyråns fotografer till idrottsföreningar över hela Sverige. Målet är att dokumentera en dag i idrottsrörelsen. Bilderna ska bli en fotoutställning våren 2021.

Erfarna norrbottniska frilansfotografen Simon Eliasson har fått ett ovanligt uppdrag. Han ingår i ett team av ett 20-tal välrenommerade fotografer från hela landet som ska tolka och skildra det som händer en helt vanlig dag i den svenska idrottsrörelsen – från soluppgången i Norrbotten till solnedgången i Skåne.

Vråken Basket och Luleå Sportdykarklubb Polar är Norrbottens bidrag

Lördagen den 10 oktober kommer fotograferna att besöka träningar och tävlingar i ett 40-tal föreningar och idrotter för att fånga dagen och människorna bakom. Med kampanjen vill Riksidrottsförbundet visa upp idrottens mångfald både vad gäller olika idrotter och människorna bakom. Simon Eliasson kommer att skildra aktiviteter och människor i Vråken Basket och Luleå Sportdykarklubb Polar, som är Norrbottens bidag i kampanjen.

Följ kampanjsidan endagidrott.se under dagen

Fotograferna har fått stor frihet att i att själva tolka det de upplever den 10 oktober. Under dagen kommer många av bilderna att laddas upp direkt på sajten www.endagidrott.se där det ska gå att följa fotografernas gemensamma resa genom landet. Sedan kommer det att resultera i en fysisk och digital fotoutställning våren 2021.

-Det är otroligt roligt att få så fria tyglar att göra en sådan här dokumentation. Och extra kul att få vara en del av något större genom att det pågår samtidigt i hela landet, säger Simon Eliasson vars bilder ofta dyker upp i kvälls-, läns- och fackpress.

Unik satsning som ska uppmärksamma det idrotten betyder för människor

Det är en unik satsning som Riksidrottsförbundet gör för att uppmärksamma det idrotten betyder för människorna. Varje dag bedrivs otroligt mycket idrott i Sverige. Ca 150.000 människor tränar/tävlar varje dag och 3.3 miljoner är medlemmar.

-Idrottsrörelsen är en enorm samhällskraft. Med den här kampanjen vill vi visa vad idrott är bortom målen, poängen, sekunderna, hundradelarna och millimetrarna. Varje dag går människor till idrottsföreningar över hela Sverige för att träna, tävla, umgås och skratta ihop. Det känns så självklart att vi tar det för givet. Vi ville stanna upp och uppmärksamma vad idrotten i Sverige betyder för alla som är en del av den, säger Annemari Johansson, kommunikatör på RF-SISU Norrbotten.

För RF-SISU Norrbotten, som är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation, är det här en satsning som ligger rätt i tiden.

-Idrotten betyder väldigt mycket för människor i Sverige. Det blir häftigt att få visa upp det på det här konstnärliga och unika sättet. Det är ju faktiskt människor som ÄR verksamheten, i kontrast till en kommersiell verksamhet, säger Annemari Johansson.

-Idrotten bidrar med ett otroligt värde - till och med under bara en helt vanlig lördag. För den enskilda människan och för samhället. Det vill vi att den här fotokampanjen och blivande utställning ska hjälpa oss att förmedla.