Hem / Egna nyheter / Coronasmitta påverkar Idrottens dag i Pajala

Coronasmitta påverkar Idrottens dag i Pajala

Smittan ökar i Pajala och flera fall av covid-19 har konstaterats i skolorna i närtid. Det får konsekvenser för Idrottens dag som äger rum på fredag den 24 september. Kommunens skolelever får nu räkna med förändrade eller helt inställda arrangemang.

Coronapandemin sätter käppar i hjulet för det som skulle bli en idrotts- och rörelsefest på samtliga grundskolor i Pajala. Fredag den 24 september anordnas Idrottens dag på över 400 skolor i landet. Pajalas sju grundskolor var redo att bjuda på roliga och rörelserika dagar, de flesta med närvaro av lokala idrottsföreningar. Smittläget gör att lokala anpassningar behövs och skolorna ser just nu över förutsättningarna för att genomföra Idrottens dag.

- Under hela pandemin har vi på RF-SISU Norrbotten haft som utgångspunkt att inte medverka till ökad smittspridning. Smittläget i Pajala gör att vi med kort varsel har behövt tänka om. Tyvärr innebär det att våra medarbetare och idrottsföreningarna inte kommer att närvara på skolorna under Idrottens dag, säger Annemari Johansson, kommunikatör, RF-SISU Norrbotten.

- Nu är det upp till varje skola att se över förutsättningarna för Idrottens dag. Det finns möjlighet att fortsatt erbjuda eleverna minst 120 minuters rörelse i någon form, men utan föreningsmedverkan. Det svider i hjärtat då Idrottens dag till stor del handlar om att bygga broar mellan skolan, idrottsföreningarna och eleverna, säger Annemari.

Centralskolan, Smedskolan och Grundsärskolan har beslutat sig för att ställa in sitt gemensamma evenemang helt och undersöker nu möjligheterna att genomföra en enklare form av rörelseaktivitet under fredagen.

- Vår Idrottens dag byggde på föreningsmedverkan och skulle bli en riktigt rolig och innehållsrik dag. Utan idrottsföreningarna blir det inte samma fest och därför väljer vi att ställa in och i stället jobba för en liknande dag framöver, säger Andreas Niva, idrottslärare på Centralskolan.


Fotnot: Idrottens dag på skolorna i Haparanda genomförs som planerat med föreningsmedverkan. Här kan eleverna på Marielundsskolan, Grundsärskolan Eden, Språkskolan, Nikkala skola och Montessori Droppen se fram emot en rolig dag där de ska inspireras till att kunna, vilja och våga idrotta.

Nationellt är det Riksidrottsförbundet som står bakom Idrottens dag, som är en del av European School Sports Day. Dagen genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa och EU:s satsning European Week of Sport. Omkring 80 000 barn i 400 skolor i landet deltar.