Hem / Egna nyheter / BK Vråken och Luleå SDK Polar ställs ut i Stockholm

BK Vråken och Luleå SDK Polar ställs ut i Stockholm

Den 10 oktober 2020 hände något unikt. Några av Sveriges bästa fotografer gav sig ut i landet för att fånga en dag i idrottsrörelsen. Två norrbottensföreningar finns nu med på bild i utställningen som visas i Kungsträdgården i Stockholm i september.

Utställningen som visas i Kungsträdgården i centrala Stockholm den 7-29 september är en hyllning till idrottens mångfald och betydelse för både människor och samhälle, något som blivit än mer aktuellt under pandemin.

För dig som inte har möjlighet att besöka utställningen i Stockholm finns ett urval fina bilder på endagidrott.com. Genom att välja distrikt Norrbotten hittar du bilder som fotograf Simon Eliasson tog vid besöket hos BK Vråken och Luleå Sportdykarklubb Polar. För att få en bild av vad som hände den 10 oktober kan du också läsa reportagen BK Vråkens pojklag fotomodeller för en dag och Sportdykning vått kampanjuppdrag för fotografen.

Vill uppmärksamma idrottens betydelse

– Varje dag går 150 000 människor till idrottsföreningen för att umgås, träna och tävla. För många betyder det oerhört mycket och att uppmärksamma det på detta sätt ger verkligen en bild av den mångfald och den glädje som idrottsrörelsen bidrar med varje dag, året runt, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Ett 20-tal av Sveriges bästa sportfotografer besökte idrottsföreningar över hela landet en dag i oktober 2020 – från soluppgång till solnedgång. De fångade mycket idrott, men framför allt fann de människor – i alla åldrar och med lika varierande bakgrund. På bilderna ser vi allt från glädje, engagemang och gemenskap till förväntan, frustration och fokus.

– Idrottsrörelsen står inför en del utmaningar men jag är hoppfull. Det har funnits en stor saknad därute som med tiden ersatts av en längtan. Den här fotoutställning är ett utmärkt sätt att påminna oss om vilken unik, omfattande och betydelsefull idrottsrörelse vi har i Sverige och att det är något vi alla måste värna om, säger Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet.

Satsningen "En dag i idrottsrörelsen" är ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet, Folkspel och Bildbyrån.

Här uttrycker några av personerna i utställningen vad idrottandet betyder för just dem:

"Det är alltid en speciell känsla att kliva ut på isen. Även om jag har haft en jobbig dag fylls jag med energi. På isen hittar jag min styrka. Efter träningen får man alltid chans att ventilera eller peppa varandra. I vår grupp är vi som en liten familj", berättar Zaga, som håller på med konståkning.

"Jag älskar det sociala. Vi har kul ihop och man skaffar sig väldigt många vänner, vilket är särskilt bra för de som kommit till Sverige från andra länder. Cricket är en del av mig", säger cricketälskande Charon.

"Jag brinner för goalball och har varit fast sedan första gången jag provade. Det betyder mycket för mig. Det är kul att alltid ha något att se fram mot och jag har träffat många vänner där", berättar paraidrottaren Hugo.