Hem / Egna nyheter / Artisten Pidde P lockar till rörelse på Idrottens dag

Artisten Pidde P lockar till rörelse på Idrottens dag

Fredag den 25 september arrangeras Idrottens dag i mer än 200 skolor över hela landet. På Marielundsskolan i Haparanda blir det extra festligt. De får nämligen besök av artisten Pidde P.

Kändisen och barnens favorit Pidde P kommer till Haparanda. Artisten uppmärksammades stort när han gjorde succé med låten ”Vi ska skicka våra grymma pappor till Moskva” inför Fotboll-VM 2018. Nu ska han med coola ”moves” och medryckande musik locka barnen på Marielundsskolan till rörelse under Idrottens dag.  

Står upp för barns rätt till idrott och hälsa

Med Idrottens dag vill Riksidrottsförbundet och RF-SISU Norrbotten tillsammans med arrangerande skolor stå upp för barns rätt till idrott och hälsa. Arrangemanget är del av European School Sports Day och EU:s satsning European Week of Sport.

- Det är en kul möjlighet att gemensamt med skolor över hela Europa visa att vi uppmuntrar till lek, rörelse och idrott samt alla positiva effekter det för med sig på både skolresultat och hälsa, säger Lasse Johansson, idrottslärare på Marielundsskolan i Haparanda.

Vill bygga broar mellan idrottsrörelsen och barnen

Idrottens dag i skolan ska vara en dag med aktiviteter för att höja kunskapen om barns idrottande och bygga broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. När Idrottens dag planerades tidigare i år var tanken att Haparandas idrottsföreningar skulle medverka med prova-på-aktiviteter. Men coronapandemin har gjort att upplägget förändrats. 

RF-SISU Norrbotten kommer att finnas på plats med flera roliga och utmanande aktiviteter som stimulerar till rörelseglädje. Men trots att aktiviteterna inte har koppling till någon specifik idrott är det långsiktiga målet är att fler ska hitta till föreningsidrotten och bli mer fysiskt aktiv. 

- Vi vet att barn rör på sig för lite idag. I Sverige når bara 44% av pojkarna och 22% av flickorna upp till den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen, säger Krister Andersson, idrottskonsulent med ansvar för Östra Norrbotten på RF-SISU Norrbotten.

- Idrottsrörelsen vill, med skolans hjälp, förändra det. Målet är att fler ska kunna och vilja idrotta hela livet.

Läs mer om Idrottens dag i skolan