Hem / Egna nyheter / Elin Setzman och Emil Espling fick Region Norrbottens stipendier

Elin Setzman och Emil Espling fick Region Norrbottens stipendier

Basketledaren Elin Setzman fick idag ta emot Region Norrbottens idrottsledarstipendium. Idrottsstipendiet gick till gymnasten Emil Espling. Stolta och glada fick de båda ta emot 30 000 respektive 50 000 kr i en digital ceremoni.

Elin Setzman

Region Norrbottens idrottsledarstipendium på 30 000 kr går till Luleå Baskets Elin Setzman, huvudtränare för ungdomslaget. Elin kom till Luleå från Täby för åtta år sedan och har utöver sitt SM-guld för klubben hunnit med att coacha flera lag i Luleå och även distrikts- och regionlag.

- Kulturen kring idrott här är så fantastisk - att det finns elit och så stor breddverksamhet för ungdomar. Det finns så många möjligheter för mig som ungdomsledare att växa, få nya möjligheter, säger Elin Setzman.

Vid sidan av basketen pluggar hon till lärare. Drömmen är att jobba på basketgymnasiet och coacha där i kombination med vanlig lärartjänst.

- Jag känner inte ett jätteintresse av att coacha elitlag – jag vill jobba med ungdomar, hjälpa de drivna att nå sina mål, hjälpa till utanför basketen, få dem att bli bra människor.

Beskedet om stipendiet kom som en chock.

- Jag trodde inte att det fanns en chans i världen att jag skulle få det. Men det känns otroligt kul.

Motivering till stipendiet:
Med ett driv av sällan skådat slag får Elin Setzman saker att hända. Hon lever för basketsporten och är en förebild för unga idrottare i Norrbotten. Elin är en positiv och kreativ person som finns med på idrottens alla nivåer. Hon är en stark kraft i Norrbottens Basketbolldistriktsförbunds styrelse, leder Luleå Baskets ungdomslag och ingår i ledarstaben för Sveriges flickor 15 år. Hon är en ung kvinnlig ledare som vågar utmana och prata om svåra saker. Elin är en fantastisk tillgång för både norrbottnisk och svensk basket.

Emil Espling

Årets idrottsstipendium på 50 000 kr går till Emil Espling, som tävlar i manlig artistisk gymnastik för Lulegymnasterna och juniorlandslaget.

- Det är en stor uppmuntran, och en bekräftelse på att jag kommit en bit. Landslaget är ganska stort, det här är en sport jag hållit på med hela mitt liv och älskar, så det är en stor grej för mig.

Som elitsatsande gymnast tränar han 18-20 timmar i veckan vid sidan av skolan. Målet nu är att ta steget från junior till senior.

- Jag satsar på att komma med i seniorlandslaget och tävla för Sverige, göra mitt bästa, förbättra mig och sikta på ett EM, säger Emil Espling.

Motivering till stipendiet:
Emil Espling är ett norrbottniskt löfte i artistisk gymnastik. Med kärlek till sporten och vilja att utvecklas lägger han ned mycket tid på att nöta och finjustera de många momenten i barr, hopp, ringar, räck, bygelhäst och fristående. Gymnastikhallen har blivit ett andra hem. Emil är inte bara en duktig gymnast utan också en viktig manlig förebild i en kvinnodominerad sport. Han ser och sporrar de yngre, ger positiv feedback och är genom sitt sätt att vara en ledstjärna och en fin representant för sporten.

Här kan du läsa mer om stipendier och utmärkeler som går att söka via RF-SISU Norrbotten.