Hem / Egna nyheter / 25 föreningar har redan ansökt om RF-SISU Norrbottens återstartsstöd

25 föreningar har redan ansökt om RF-SISU Norrbottens återstartsstöd

Med RF-SISU Norrbottens återstartsstöd får föreningarna möjlighet att göra insatser som ska locka tillbaka medlemmarna efter pandemin. 25 föreningar är redan igång med att återrekrytera barn och unga. Än finns chansen för fler att ansöka om stödet.

Coronapandemin har drabbat Norrbottens idrottsföreningar hårdast i landet. Föreningarna har tappat medlemmar. Engagemanget i stort har påverkats och aktiva, ledare och andra eldsjälar har i olika stor utsträckning lämnat eller tagit paus från verksamheten. 

- RF-SISU Norrbotten har utlyst ett återstartsstöd där ansökan kan göras löpande fram till den 15 oktober. Hittills har 25 föreningar sökt stöd till insatser som ska locka tillbaka medlemmarna, säger Jakob Boudin, RF-SISU Norrbotten.

- Många barn och ungdomar har blivit stillasittande under pandemin. Vi vill inte passivt vänta på att de unga självmant ska söka sig tillbaka till idrottsaktiviteterna. Därför stöttar vi föreningar som aktivt söker upp de unga och skapar verksamhet som får fart på engagemanget igen.

Stödet utgår från föreningens behov

RF-SISU Norrbottens återstartsstöd är flexibelt och det är föreningens behov som styr hur återstartssatsningen utformas.

Några exempel på aktiviteter som föreningarna planerar för:

  • Luleå Pingisklubb satsar på ”familjepingis” på helger där föräldrar, mor- och farföräldrar kommer för att spela tillsammans med sina barn. De satsar också på att ge föräldrar ledarutbildning för att minska steget till att ta på sig ett ledaruppdrag.
  • Kalix Basket planerar att besöka skolor för att rekrytera barn. De vill också genomföra sociala och roliga aktiviteter som stärker sammanhållning. En kick-off planeras för samtliga medlemmar.
  • IBF Argentum 91 satsar på träningar, där det inte finns några krav på att du också behöver spela matcher, för att steget inte ska bli för stort att börja om igen.
  • I 19 IF Skidskytte planerar för ett utbidningsläger där klubbens yngre utövare får umgås med och ta del av juniorerna och seniorernas erfarenheter.

- Idrottsföreningarna gör nu livsviktiga insatser för att återrekrytera barn och ungdomar som tappat kontakten med idrottsföreningen under pandemin. Engagemanget och gensvaret hos föreningarna är fantastiskt. RF-SISU Norrbottens återstartsstöd kan sökas fram till den 15 oktober, så än har fler föreningar chansen att få ta del av stödet, säger Jakob.

- Kontakta också din idrotts specialidrottsförbund för att undersöka vilka andra möjligheter till stöd som finns. Varje idrott har fått medel att förfoga över som ska gå till olika återstartsinsatser, där idrotterna själva bestämmer över hur de ska användas. 

Mer info om RF-SISU Norrbottens återstartsstöd för idrottsföreningar

Så har länets idrottsföreningar påverkats av coronapandemin

Återstartsstöd för specialidrottsdistriktsförbund i Norrbotten