Hem / Egna nyheter / "Vi växlar upp för att stötta föreningarna"

"Vi växlar upp för att stötta föreningarna"

Coronaviruset slår hårt mot idrottsrörelsen, med inställda arrangemang och verksamhet som begränsas eller helt stängs ner. RF-SISU Halland erbjuder nu alla länets föreningar en riskanalys för att se möjligheter och motverka hot på kort och lång sikt.

Varje idrottsförening i länet har en idrottskonsulent på RF-SISU Halland, med uppgift att stötta just deras utveckling, genom folkbildning.

− Idrottsrörelsens och folkbildningens samhällsnytta har aldrig varit viktigare. Den kris vi nu upplever vänder upp och ner på samhället och på vår vardag. Den lokala idrottens styrka är att bygga gemenskap, glädje och hälsa och det behövs nu mer än någonsin, säger distriktsidrottschef Sandra Hidgård och förklarar att idrottens stödorganisationer jobbar på för att finnas där för de föreningar som vill ha stöd i olika frågor.

− Vi växlar upp för att stötta föreningarna, anpassar oss efter de riktlinjer som finns och erbjuder rådgivning, processledning, erfarenhetsutbyte och utbildningar anpassat efter föreningarnas behov. 

Kan få konsekvenser på lång sikt

När verksamhet ställs in blir det ett ekonomiskt bortfall och konsekvenserna för länets idrottsföreningar är svåra att överblicka. Klart är att krisen har en stor påverkan på barns och ungas möjligheter till en aktiv fritid och det som sker nu kan få konsekvenser för föreningarna under en lång tid framöver.

− Vi för dialoger med kommuner och region för att lyfta idrottens frågor och stödet till föreningarna. Kommunerna i Halland är lyhörda och flera viktiga initiativ har redan tagits. Men det är lätt att fastna i alla de akuta frågor som dyker upp här och nu. Genom riskanalyserna hoppas vi kunna medverka till att föreningarna kan lyfta blicken och få en plan framåt. Samtidigt som analyserna blir ett värdefullt underlag i dialogerna med kommunen för att hitta rätt insatser. Stödet behöver anpassas efter föreningarnas verklighet, och den ser olika ut på olika håll i länet.

"Pågår folkbildning hela tiden"

Emelie Elfsberg är idrottskonsulent och hennes största prioritet just nu är att erbjuda och genomföra riskanalyser och ha en nära kontakt med sina föreningar. Möten sker digitalt, eller utomhus och föreningarna är snabba på att anpassa sig i den svåra situation som råder.

− Jag upplever att det finns en vilja att genomföra aktiviteter och hitta sätt att bedriva verksamhet anpassat utifrån de riktlinjer och rekommendationer som vi alla har att följa. Jag har genomfört processer och föreningsutveckling utomhus med föreningar. Vi hittar lösningarna tillsammans.

Emelie upplever att riskanalyserna har fått ett positivt mottagande. Trots allt som sker runtomkring oss finns det ett intresse för föreningsutveckling hos många föreningar.

− Det pågår folkbildning hela tiden. Även om vi inte kan mötas fysiskt finns ett stort behov av en dialog. Jag är imponerad av föreningarna, den initiativrikedom och vilja som finns. Det är ju nu som idrotten verkligen visar sin styrka.

Extrainsatta utbildningar

Riskanalys till stöd för föreningen

RF-SISU Halland erbjuder nu alla idrottsföreningar att genomföra en riskanalys för att få en överblick av konsekvenser på kort och lång sikt.

Kontakta er idrottskonsulent för mer information

Lärgrupp för att dela idéer och erfarenheter

Hur arbetar ni just nu i er verksamhet med exempelvis träningar, mötesplatser, samarbete med samhället och sponsorer med mera? Vi vill att idrottsföreningar ska kunna utbyta erfarenheter genom våra mötesplatser. Därför bjuder vi in till en digital lärgrupp i varje kommun. Här hittar du mer info och anmälan till lärgrupperna:

Hylte

Laholm

Halmstad

Falkenberg   

Kungsbacka

Webbinarium – föreningsekonomi och covid-19

Idrottskonsulent Jan-Olof johansson och Madelen Rossköld, ekonomisk rådgivare, svarar på era frågor.

Anmälan till webbinarium 9/4, kl 15-17

Anmälan till webbinarium 14/4, kl. 18-20

Ingen tid som passar? Det finns möjlighet att boka kostnadsfri rådgivning av Madelen Rossköld, då genom en lärgrupp. Låter det intressant?
Kontakta er idrottskonsulent för mer information.

Digital temakväll - Inkluderande ledarskap

Du som ledare har en otroligt viktig uppgift i att välkomna alla till idrotten. Därför bjuder vi in till en digital temakväll om inkluderande ledarskap.  

Mer information och anmälan

 

Här hittar du mer information om digitalt lärande med RF-SISU Halland