Hem / Egna nyheter / Vila i sommar - Kraftsamla i höst

Vila i sommar - Kraftsamla i höst

Coronapandemin och dess effekter på idrottsvärlden har gjort våren minst sagt hektisk för Susanne Erlandsson, RF SISU Hallands nyvalde ordförande. Nu uppmanar hon alla föreningsaktiva runt om i Halland att första ta lite ledigt.

Allt för att sedan med full kraft dra igång den återstart idrotten så väl behöver i höst.

Jag är verkligen imponerad av den kraft Halländska idrottsföreningar visat under det här året, säger Susanne Erlandsson.

Föreningarnas kraft och kreativitet imponerar

Styrelsearbete i idrottens tjänst är knappast någon nyhet för Susanne Erlandsson. Hon har under många år funnits med i Riksidrottsstyrelsen och Förbundsstyrelsen för SISU Idrottsutbildarna. Men hela tiden med en fot kvar i den halländska myllan och föreningsidrottens vanliga vardag. Nu, sedan hon valdes in i RF SISU Hallands styrelse, syns den lokala förankringen ännu tydligare.

- Det jag har sett av föreningar som har har ställt om utan att ställa in och samtidigt hållit ut, det har varit alldeles enastående.

Halland har en tuff coronavinter bakom sig med omfattande smittspridning, något som i sin tur inneburit långa perioder av tuffa restriktioner för idrotten. Restriktioner som tvingat många idrottare till aktiviteter de egentligen inte trivs med och brinner för. Vilket i sin tur gjort att många lämnat idrotten. Allra störst är tappet bland 20-25 åringar.

- Vi har pratat mycket om tappet av barn och ungdomar. Men den här gruppen, de som är lite äldre, den har vi pratat alldeles för lite om. Det är de som bildar föreningarnas seniorlag och om inte de finns, var ska ungdomarna sedan bedriva sin idrott?

Äntligen är idrotten öppen igen

Sedan bara några veckor tillbaka är det återigen tillåtet också för seniorer på alla nivåer att träna och tävla tillsammans. På de flesta håll är också simhallar, idrottshallar och arenor öppna igen. Två steg tillbaka till någon form av normalitet som är väldigt viktig om vi får tro Susanne Erlandsson.

- Nu kan de äntligen få syssla med det de vill göra, det de sökt sig till idrotten för att hålla på med igen. För även om det varit fantastiskt att så många idrottsföreningar lyckats hitta sätt att ställa om, så tror jag att väldigt många är trötta på olika former av alternativ träning på egen hand.

Parallellt med det får också föreningarna möjlighet att anordna mindre tävlingsarrangemang, cuper och liknande. Och många vill dra igång på full växel direkt. Men samtidigt finns också ett behov hos väldigt många, som kanskebara  jobbat hemma som knappt träffat någon utanför sin egen familjebubbla under ett drygt halvår att faktiskt få komma iväg, träffa släktingar och vänner man inte haft möjlighet att umgås med under ett drygt år.

- Kanske skulle vi därför använda sommaren till att ha lite spontanverksamhet i föreningarna och bara få vara lite lediga för att sedan orka kraftsamla ordentligt i augusti när man kommer tillbaka till jobb och andra verksamheter efter semestern.

Fullt fart framåt till hösten

Susanne Erlandsson håller nu tillsammans med hela idrottsrörelsen alla tummar hon kan för att vaccineringarna fungerar enligt plan, att smittspridningen fortsätter vika undan och stannar på en låg nivå så att vi kan återgå till någon form av nytt normalläge till hösten. Men för att lyckas få tillbaka aktiva, ledare och funktioner som lämnat krävs att alla inblandade aktörer såsom kommun, region, distriktsförbund, specialidrottsförbund och RF SISU Halland samarbetar för att kunna samordna arbetet så att vägen framåt blir den mest effektiva.

- Sist men inte  minst vill jag verkligen skicka med att jag är full av beundran för hur man inom den halländska idrottsrörelsen ridit ut den här stormen. Nu vill jag uppmana alla att njuta av en härlig sommar innan vi tillsammans med full kraft börjar arbeta för en återstart!