Hem / Egna nyheter / Vi håller i och håller ut tillsammans

Vi håller i och håller ut − tillsammans

Det har varit ett år med stora prövningar. Länets idrottsföreningar har drabbats hårt av krisen. De har gjort ett fantastiskt jobb för att ställa om och fortsätta det arbete som gör skillnad för hallänningarna varje dag. Tack för ert engagemang!

Under 2020 har idrottsrörelsen mer än någonsin visat sin betydelse för människors gemenskap och hälsa. Många av våra föreningar har stöttat samhället genom insatser till stöd för dem som riskerar att drabbas allra hårdast i pandemin, genom att handla till personer i riskgrupp och erbjuda den hjälp som så väl behövs. Men kanske viktigast av allt, våra föreningar har stöttat samhället genom att ställa om och fortsätta sin verksamhet under anpassade former. 

I en situation där vardagen vänds upp och ner får rutinen, gemenskapen och rörelseglädjen − den där timmen, eller timmarna i veckan − ännu större betydelse. Inte minst för våra barn och unga som drabbas av de beslut vi som samhälle tvingats fatta, i en situation som de inte har någon möjlighet att påverka.

Ställer om för att slippa ställa in

RF-SISU Halland har, precis som alla andra, fått ställa om under krisen. Vi fattade tidigt beslutet att fortsätta erbjuda utbildning och folkbildning men med nytt fokus och på nya sätt. Det är imponerande att se hur många föreningar som har valt att använda den här tiden för att arbeta framåt med ledarskap och utveckling, genom folkbildning. Vi känner oss mer än stolta över vår halländska idrott som, den dag samhället repar sig, står redo att möta behovet av rörelse och gemenskap med full styrka.

Våra idrottskonsulenter har som sin allra viktigaste uppgift att lyssna in föreningarnas behov. De står nu redo att erbjuda riskanalyser och ge stöd till länets alla föreningar, där många har tappat stora intäkter under coronakrisen. Trots stora stödinsatser från regeringn stod det  tidigt klart att den summan som anslagits inte räcker för att täcka de behov som finns. RF har därför äskat ytterligare medel. Samtidigt finns det stöd att få på lokal nivå. RF-SISU Halland under året delat ut ett antal hundratusen till föreningar som ställer om för att kunna erbjuda träning för barn- och unga. Behovet är stort och vi förstärker med nya medel för att kunna möta det. Vi upplever att omgivande samhälle är lyhört och ökar sin insats till den lokala idrotten. Vi vill rikta ett stort tack till kommuner, län, region, organisationer, företag och alla aktörer som stöttar idrotten genom den här krisen.

En annorlunda vinter ställar nya krav

Nu väntar en annorlunda jul och vinter. Vi är inte ensamma om att längta efter den dag då vi kan ses på riktigt och plocka upp trådarna i de goda samtal som utvecklar och enar idrottsrörelsen som en svårslagen demokratiskola och en samhällsaktör som gör skillnad i människors liv. Men tills dess gäller det att hålla i och hålla ut. Och precis som vi brukar − i Sveriges största folkrörelse − gör vi det tillsammans.

Vi på RF-SISU Halland önskar er en God Jul och ett Gott nytt år!

Ulf Järphag, ordförande

Sandra Hidgård, distriktsidrottschef