Hem / Egna nyheter / Träningstips för alla som ännu inte kan träna som vanligt

Träningstips för alla som ännu inte kan träna som vanligt

Nu har många barn och unga i Halland börjat träna nästan som vanligt. Men ännu finns det kommuner som inte tillåter träning inomhus. Och för alla födda före 2005 är det fortfarande tuffa restriktioner som gäller.

De senaste veckorna har Instagram och Facebook varit fyllda av påhittiga, peppiga bilder på olika former av träningsupplägg som ledare, träningar och föreningar skapat för att bibehålla träningsglädje och motivation hos sina aktiva.

 Jag har sett sköna vinterbilder på konståkare som utnyttjat naturfrusna sjöar och dammar för att äntligen få kasta sig in i halsbrytande hopp och snurriga piruetter. Jag har sett hockeylag med rimfrost i håret efter tuffa träningspass på uteis. Men jag har också sett sköna bilder i från föreningar som skapat träningsbingo, jag har sett videos med dansutmaningar och skojiga styrkepass där spiltor fått tjäna som väderskydd.

Kallt men härligt med utepingis

En av de föreningar som valt att försöka behålla sammanhållning och aktivitet är Halmstad bordtennisklubb. De har bland annat kört utefys och utepingis under den tid då hallarna hölls stängda.

- Vi vill att våra barn- och ungdomar ska hålla sig fortsatt aktiva. Dessutom tror vi att det är viktigt att man fortsätter hålla kontakten så att man behåller gruppkänslan, säger Vincent Henriques, tränare i Halmstad bordtennisklubb.

Just den här dagen står utepingis på programmet. Ett tunt lager snö gnistrar på marken och riktigt vinterkall luft biter i kinderna. Handskar, mössa och varma dojor på alla händer och fötter, mer behövdes inte för att pingisgänget skulle dra igång ett gäng intensiva rundpingismatcher.

- Under den tiden tänkte vi att det viktigaste var att de håller igång, säger Vincent Henriques, tränare HBTK.

Svårt utan isträning

Halmstad konståkningsklubb har ställts inför en liknande situation. De kunde träna hela hösten. Men när kommunens anläggningar stängde strax före jul blev det stopp för precis all träning på is.

- Konståkning är en väldigt komplex idrott. Vi kan träna styrka, kondition och rotationer off ice. Men skridskokänslan kan man bara få på is, Helén Rosenberg ordförande Halmstad konståkningsklubb.

Delad glädje är dubbel glädje

För att ändå bibehålla de fysiska skillsen så gott det går bestämde sig klubben snabbt för att skicka ut träningsprogram och olika övningar till de aktiva. För att skapa lite pepp och glädje bestämde man sig också för att deltagarna skulle dela med sig av små snuttar av sina träningspass.

- Vi hade bland annat en dansutmaning, där deltagarna fick utmana varandra digitalt på olika danser. Den blev väldigt populär.

Nu har många fått chansen att återgå till en lite mer normal träningsvardag. Men ännu krävs massvis av fantasi och kreativitet för att hålla igång alla de som är lite äldre. En av de föreningar som arbetat aktivt med den frågan är IFK Halmstad. De bestämde sig snabbt för att ställa om istället för att ställa in. De flyttade ut verksamheten för alla åldersgrupper och de skapade snabbt ett antal digitala alternativ.

- Vårt mål är att alla de aktiva som tränade innan det här började också ska vara kvar i träningsgruppen när allt det här är över, säger Therese Molin, träningsansvarig och tränare i IFK Halmstad.

Förutom fortsatt träning utomhus också för de mindre barnen beslutade de sig för att skapa ett system där juniorerna tränade en och en tillsammans med tränare i korta 45 minuters pass.

Förutom det har de också haft gemensamma cirkelpass, digitala möten med föräldrarna där de förklarat hur de tänkt samtidigt som de försökt peppa föräldrarna att hänga med sina ungdomar när de tränar, testa deras övningar och så vidare. Allt för att hjälpa ungdomarna att hänga i med träningen trots alla krångliga omständigheter.

Viktigt att försöka behålla alla

Träningsprogram, januaribingo med massvis av uppfinningsrika övningar och digitala träningstider där tränarna funnits tillgängliga är andra varianter de använt sig av för att lyckas.

- Vi har aldrig varit oroliga för de som har chans att ta SM-medaljer, vår oro handlar om alla de som är med bara för att det är kul och för det sociala. Det är de vi är rädda att tappa, säger Therese Molin.

 

Vid frågor och funderingar kontakta er förenings idrottskonsulent 

Klicka här så kommer du rätt