Hem / Egna nyheter / Tårtkalas och föreläsning med Kalle Overgaard

Tårtkalas och föreläsning med Kalle Overgaard

Bättre ekonomi, större utbildningsmöjligheter och vikten av att kunna bedriva systematiskt folkbildningsarbete. Det är några av faktorerna bakom födelsen av Studieförbundet RF-SISU Halland Idrottsutbildarna. Nu fyller verksamheten 35 år.

En av de som var med och startade förbundet var Kalle Overgaard. Och vad kunde väl passa bättre som firande än att få följa med Kalle Overgaard på en föreläsning genom RF-SISU:s utveckling genom åren. Han fanns på plats för att berätta och äta tårta i Halmstad, men för att så många som möjligt skulle kunna vara med och fira fanns också en lång rad medarbetare från bland annat Blekinge och RF-SISU riks med på länk.
- Det är oerhört viktigt för oss att alla medarbetare bär med sig förståelsen för de tankar, idéer och visioner som låg till grund för bildandet av idrottens studieförbund och dess utveckling.  Vi vill ständigt utvecklas som stödorganisation för idrotten och historien är viktig för hur vi formar framtiden, säger Peter Gårdestedt, verksamhetschef RF-SISU Halland. 

Viktigt med forum för lokal utveckling

Kalle Overgaard startade föreläsningen med att förklara förbundets bakgrund och födelse. Han menar att det hela var en naturlig fortsättning på de utbildningssatsningar som startats för att skapa duktiga ledare. Först på nationell nivå och sedan regionalt.

- Som jag ser det var det en helt naturlig fortsättning på de satsningar som redan gjorts först nationellt och därefter regionalt. Det var viktigt att få en lokal förankring.

I och med bildandet av studieförbundet RF-SISU idrottsutbildarna fick idrotten inte bara en organisation som kunde driva utbildningsfrågor. Sveriges största folkrörelse fick också sitt eget studieförbund som i och med det kunde bedriva systematiskt folkbildningsarbete.

- Det var väldigt viktigt. På så vis kunde vi dels skapa förutsättningar för idrotten och alla dess föreningar att utvecklas dels kunde vi visa hur mycket folkbildning som faktiskt pågår inom idrotten.

- Och jag tror att all förändring som ska genomföras, den måste komma lokalt inifrån föreningen och dess medlemmar därför är folkbildningsarbetet och dess former så bra och så viktigt. Det tar vara på den kraft som finns lokalt i varje förening, säger Kalle Overgaard.

Vilka frågor är viktiga framöver?

- Jag tycker att det viktiga nu är att vi sätter kraft bakom orden och verkligen försöker skapa en idrottsrörelse som är för alla genom hela livet. Vi har börjat resan men ännu har vi en bit kvar.