Tankeväckande teater har nått 3500 barn i sommar

Med Forumteater vill RF-SISU Halland väcka tankar och starta samtal om viktiga frågor i idrottsvardagen. Under sommaren har 3 500 barn runtom i länet tagit del av föreställningen som i år har temat Ny syn på träning. Nu fortsätter turnén in i hösten.

Sidan uppdaterades: 16 november 2022

Sensommarkvällen är varm hos Hyltebruks tennisklubb. Framför klubbstugan står ett femtontal barn och blickar mot något som utspelar sig vid parkeringen.

Det är RF-SISU Hallands medarbetare som har förvandlat asfalten till en scen och är i full färd med att spela Forumteater.

Plötsligt utbrister någon i publiken ”Stopp!” och pekar på en i teatergänget.

- Du ska sluta sucka!

Personen har reagerat på tränarkaraktärens attityd och vill att han ska skärpa sig. Teatergruppen korrigerar genast sina repliker och framför scenen på nytt - denna gång enligt åskådarens önskemål.

Teater som väcker tankar

Forumteatern är nämligen en värdegrundsteater som bygger på att publiken ska styra handlingen. Målet är att väcka tankar och starta samtal om kamratskap och beteenden.

- I stället för att sitta runt ett bord och prata vill vi använda kultur för att lyfta viktiga frågor. Den här metoden är enklare och roligare och leder till ett större engagemang. Vi ser att det är fler individer som deltar aktivt i samtalet, förklarar Felicia Lindahl, idrottskonsulent hos RF-SISU Halland.

Föreställningen genomförs först en gång utan avbrott. Inför den andra omgången uppmanas barnen att ropa ”stopp” när de reagerar på något i handlingen och ge instruktioner för hur historien ska ändras.

Ny syn på träning årets tema

Manuset bygger på ett nytt, aktuellt ämne varje år. I sommar har temat varit Ny syn på träning.

- Ny syn på träning och tävling är en av de utvecklingsresor som idrottsrörelsen har beslutat om. Utveckling av rörelseförståelse står i centrum och huvudbudskapet i den här föreställningen är att det ska vara roligt med idrott och att man inte alltid måste träna på samma sätt som man alltid har gjort, säger Felicia Lindahl.

Publiken som teatern riktar sig till är mellan 7 och 13 år. För att innehållet ska passa för olika åldrar har tre varianter av manuset tagits fram.

- Det är samma tema på alla men frågorna som vi diskuterar varierar beroende på hur gammal publiken är, säger Felicia Lindahl.

Under sommaren har Forumteatern hunnit besöka cirka 3 500 barn i drygt 40 olika föreningar utspridda över hela Halland.

Kreativ publik

Några av dem som har varit med på turnén är Alice Ljungberg och Simon Larsvi. Både två har sommarjobbat med Forumteater även tidigare år och berättar att de imponeras av den unga publikens kreativitet.

- De har så många olika förslag på hur man kan lösa ett problem, säger Simon Larsvi.

- Barn och unga har andra synvinklar än vad vi har. De ändrar manuset på sätt som vi inte hade förutspått, fortsätter Alice Ljungberg.

Att spela teater när publiken styr handlingen innebär att kunna improvisera och snabbt anpassa sig. Exempelvis behöver vissa grupper mer hjälp än andra för att få ingång samtalen, berättar de.

- Ibland är det många som ropar stopp och andra gånger kan barnen vara lite avvaktande. Då får vi vara mer lyhörda och snappa upp när de till exempel börjar viska till varandra och fråga om de vill att vi ska stoppa, förklarar Alice Ljungberg.

Säsongen fortsätter

Slutet på sommaren innebär inte slutet för Forumteatern. RF-SISU Halland vill sprida de goda samtalen till ännu fler föreningar och fortsätter därför säsongen in på hösten.

- Tanken är att föreställningen ska vara ett roligt komplement till den ordinarie verksamheten. Vi hoppas att det är fler föreningar som tar chansen, exempelvis i samband med en idrottsskola eller ett läger under höstlovet. Det kan också vara i direkt anslutning till en träning, säger Felicia Lindahl.

Vill din förening också få besök av Forumteatern? Mejla felicia.lindahl@rfsisu.se så hittar vi ett datum som passar! ­

Sidan publicerades: 5 september 2022