Hem / Egna nyheter / Susanne Erlandsson ny ordförande i RF-SISU Halland

Susanne Erlandsson - ny ordförande i RF-SISU Halland

Hon vill helt enkelt se hur bra hon kan bli. En egenskap som tagit henne till yppersta eliten både när vi snackar aktion på fotbollsplan och i styrelserummen. Nu har Susanne Erlandsson tagit över ordförandeklubban i RF-SISU Halland.

- På det här sättet hoppas jag kunna använda alla de erfarenheter och det kontaktnät jag samlat på mig genom åren och på så vis ge tillbaka till den halländska idrotten, säger Susanne Erlandsson.

Hon har spelat landslagsfotboll, hon har varit vice ordförande i svenska fotbollförbundet, hon har varit ordförande i Elitfotboll Dam i en hel räcka år, hon har haft olika uppdrag inom både FIFA och UEFA. Som om inte allt det här vore nog så har hon också hunnit med att vara Vice Ordförande i Riksidrottsförbundets styrelse. Man skulle kunna tro att hon var mätt, men inte.

-När jag fick frågan tänkte jag att det vore intressant att arbeta med den lokala idrotten igen.

Viktigt att se föreningsidrottens vardag

Det där med igen är egentligen en sanning med modifikation. För att vara trovärdig och för att förstå vardagen för Sveriges alla föreningsaktiva har hon nämligen valt att ständigt ha ett ben kvar i den alldeles vanliga idrottsvärlden.

- Mina uppdrag har ju gjort att jag fått uppleva många fantastiska evenemang och situationer. Jag har varit på både EM, VM och OS till exempel. Men trots det har jag hela tiden valt att behålla något tränaruppdrag i den lokala idrotten. Det är trots allt i föreningar som de i Haverdal och Harplinge som mer än 90 procent av verksamheten sker. Och då har det varit viktigt för mig att förstå vilka frågor som är viktiga när man står på planen eller vid längdhoppsgropen.

Till vardags arbetar hon som lärare på Katrinebergs Folkhögskola. Där utbildar hon Hälsovägledare. Ett yrke som givit henne nära insikter om hur viktigt det är att låta motionsidrott och elitverksamhet leva sida vid sida, men ändå i olika verkligheter.

- Elitidrotten är ju loket som drar vagnen. Men alla elitidrottare vet att det de håller på med inte är hälsa. De arbetar i underhållningsindustrin. Men vi behöver både och, det gäller bara att veta vad det är man arbetar med.

Motionsidrott på lika villkor viktigt för att få fler att idrotta

Och just den insikten tror hon är en viktig del i att försöka få fler att hänga kvar i föreningsidrotten under längre tid. Visst ska man få satsa, längta efter att utvecklas och sträva mot att bli allra, allra bäst. Men minst lika viktigt är att skapa plats och utrymme åt alla de som bara vill lira fotboll eller basket för att det är kul, de som vill utveckla sin ridning trots att de inte vill pröva sina krafter på tävlingsarenan.

- Min dotter var en duktig fotbollsspelare men efter hon slutade var hon ett tag i gymsvängen och så där. Men hon saknade bollen och i Malmö där hon bor hittade hon en förening Malmö City FC, de kallar sig Las Presidentas och där är alla välkomna att vara med.

Susanne berättar att några av lagmedlemmarna aldrig spelat fotboll förut medan andra har många år på plan bakom sig. Men trots det får alla alltid spela lika mycket, missar man en träning är det inte hela världen. Det viktigaste är att alla är välkomna och att alla har roligt.

- Jag tror att det finns något viktigt i det där. Man måste förstå sin plats i näringskedjan liksom. Alla ska ju inte ha lag i Champions League och då måste man anpassa verksamheten efter det.

Förutom alltför tidig specialisering och elitidrottstänk redan i alltför unga åldrar brottas dagens föreningsidrott också med konkurrensen från kommersiella aktörer. Men trots de svårigheter det ställer till med finns det en fråga som egentligen överskuggar allt annat just nu. Det handlar förstås om pandemin.

- Vi har förlorat så många idrottare under den här perioden. Allra värst har det ju varit för kampsporten och andra inomhuhsidrotter som inte fått bedriva någon verksamhet. Och man orkar liksom inte springa i träsk hur länge som helst.

Vad krävs för att komma tillbaka?

- Först måste vi få stopp på pandemin. Det är den absolut viktigaste åtgärden. Innan dess tror jag att det blir svårt att påbörja någonting alls eftersom villkoren är så osäkra.