Hem / Egna nyheter / SS Kaparen ställde om och fick ny vind i seglarskolan

SS Kaparen ställde om och fick ny vind i seglarskolan

Under coronapandemin har många föreningar i idrottshalland valt att ställa om istället för att ställa in. SS Kaparen i Gottskär satsade på folkbildning och utbildning under anpassade former och den anrika seglarskolan − i ny tappning – blev en succé.

Gottskär på Onsala är historisk sjöfararmark och det snart 90-åriga Segelsällskapet Kaparen är namngivet med en blinkning till historien och bygdens son, tillika kaparkungen Lars Gatenhielm. I generationer har barn och unga lärt sig sjövett och segling på seglarskolan som i år fick en pandemi att tampas med.

− Det var aldrig tal om att ställa in. Vi är ju en utomhusidrott, men samtidigt är det en certifierad utbildning som innehåller mycket teori och det var där vi verkligen fick tänka till och anpassa oss, säger Sara Karlström Forsman, som är en av de ansvariga för seglarskolan.

Stöd gav nya möjligheter

I en process med föreningen kunde planerna ta form. Rickard Boman är föreningens idrottskonsulent med uppdrag att stötta dem i utvecklings- och utbildningsfrågor. Han var med i samtalen som ledde till att tält och whiteboards köptes in med projektstöd från RF-SISU Halland. Föreningens folkbildningsresurs kunde användas till studiematerial i seglarskolan, där teoridelarna genomförs som lärgrupper.

− Vi har en väldigt god samverkan och föreningen är ett bra exempel där man använder folkbildningens metoder i flera delar verksamheten. Genom att de arbetar aktivt med folkbildning tillsammans med oss på RF-SISU finns det möjlighet att få stöd för exempelvis studiematerial. Det här är ju ett lärande som ger väldigt mycket i alla led, säger Rickard Boman.  

Nya lärdomar och metoder

Planerna sattes i rullning och sommaren kom. Genom att dela upp grupperna och ha fler instruktörer på plats kunde seglarskolan genomföras på ett smittsäkert sätt. Emanuel Gillerberg är seglarskoleansvarig i föreningen, med övergripande koll på alla kurser och allt det dagliga under seglarskolan. Han summerar en riktigt lyckad sommar som för med sig många lärdomar för framtiden.

− Det var en fantastisk sommar, trots förutsättningarna. Genom att vi var ute kunde vi utnyttja nya ytor. Tälten, borden, bänkarna och våra whiteboards funkade jättebra. Jag tror verkligen att det här upplägget kan användas även kommande somrar, säger Emanuel som varit ledare sedan han var i tioårsåldern. I dag är han 24 och känner att det är dags att lämna över lite av ansvaret till kommande generation.

− Det är viktigt att kunna lämna över så att föreningen inte missar en hel generation unga ledare för att de äldre klamrar sig kvar. Om någon annan gör allt lär du dig ingenting. Det har jag tänkt på denna sommaren, att visa och lämna över kunskap. Sen kommer jag att finnas med som stöd framöver såklart, säger Emanuel som fortsatt är en inbiten seglare har SS Kaparen som sin hemmaklubb.  

Rekordsommar trots nya förutsättningar

När sommaren summeras kan Kaparna konstatera att seglarintresset, efter en skakig och innesittande vår, var större än någonsin.

− Det blev succé och rekordstort intresse. Vi har haft över 150 elever i sommar och responsen från deltagarna är så otroligt positiv. Vi kan fortsätta arbeta efter den här modellen, konstaterar Sara Karlström Forsman.

Genom att använda sig av olika båttyper som accessjolle och C55 kan föreningen erbjuda verksamhet för personer i alla åldrar och med olika förutsättningar.

− Vi kan ta emot deltagare med funktionsnedsättning tack vare de olika båttyperna som skapar en stor tillgänglighet. Tyvärr är många i riskgrupp och kunde därför inte vara med i år. Men vi, som alla andra, hoppas ju att den här pandemin ska ta slut och vi ser fram emot nästa sommar, säger Sara Karlström Forsman.


Sara Karlström Forsman Bild: Susanne Borgenstierna


Seglarskola på klassisk sjöfararmark. Bild: Susanne Borgenstierna