Hem / Egna nyheter / Så gör din förening för att följa de lokala allmänna råden

Så följer er förening de lokala allmänna råden i Halland

Läget i Halland och stora delar av Sverige är ansträngt. Vi uppmanar er alla att fortsätta anstränga er. Var och en av oss behöver ta ett stort ansvar för att få stopp påsmittspridningen av covid- 19.

Förtroendevalda, ledare, föräldrar och aktiva måste orka fortsätta ta vårt gemensamma ansvar för att minska smittspridningen. 

Med anledning av den ökade smittspridningen av Covid-19 har Folkhälsomyndigheten i samråd med smittskyddsläkaren i Region Halland, fattat beslut om skärpta allmänna råd för Region Halland. Ett beslut som påverkar idrotten i vår region på olika sätt.  

I Halland gäller de skärpta allmänna råden från 3 till 24 november. De lokala allmänna råd som gäller i Halland är följande:

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

 

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar – och arbetsplatser i länet:

  • Alla verksamheter i regionen eller regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt, öppettiderna anpassas och verksamheterna erbjuder digitala alternativ.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Läs vår nyhet viktig information till Hallandsidrotten

Läs vår nyhet så hanterar ni Coronasmitta i föreningen

Läs uppdaterad information om Coronaviruset och Idrottsrörelsen på RF:s hemsida

 Läs mer om smittoläget på Region Hallands hemsida 

 

Se informationsfilmen där Peter Gårdestedt förklarar vad som gäller här: 

Med anledning av beslut uppstår naturligtvis många frågor. Inom idrottsrörelsen får vi hjälpas åt för att underlätta att ta kloka beslut utifrån restriktionerna och respektive idrott. 
 
Ni kan ställa frågor till: 

  • Era respektive förbund med idrottsspecifika frågor. 
  • Era respektive kommuner eller annan hyresvärd med frågor om vad som gäller i de idrottsytor som ni nyttjar. 
  • Allmänna frågor om Covid-19 och idrott kan ni ställa till This is a mailto link 
  • Om ni önskar bolla eller sortera era frågor kan ni kontakta er idrottskonsulent på RF-SISU Halland
  • Följ Riksidrottsförbundets uppdateringar här

Idrottsrörelsen i Halland har tagit ansvarsfulla beslut och ställt upp på ett fantastiskt sätt under pandemin. Vi vill rikta ett stort tack till alla föreningar, ledare och medlemmar. Nu går vid dock in i ett ännu skarpare läge eftersom smittspridningen i vår region just nu ökar kraftigt. 
 
Vi behöver därför ta vårt gemensamma ansvar genom att verkligen följa de skarpa allmänna råden. Vi som älskar idrottsrörelsens rörelseglädje, gemenskap och spänning; vi  kan göra skillnad. För att vi ska kunna träna och tävla, som vi önskar i framtiden, behöver vi nu mer än någonsin ta gemensamt ansvar som individer, föreningar och förbund. 
 
Nu ser vi till att hjälpas åt att hålla i och att hålla ut!