Hem / Egna nyheter / Rörelseglädje i fokus under idrottens dag

Rörelseglädje i fokus under Idrottens dag

Full fart framåt. Så skulle barnens inställning under Idrottens dag kunna beskrivas. Frösakullskolan är en av de fyra skolor i Halmstad som valde att delta. Där bjöds barnen på bland annat skogspromenad, hopprepsutmaning och hinderbana under dagen.

- Jag tycker att det är fantastiskt att se allt engagemang. Skolorna har verkligen gått all in för att få till det här, säger Alexander Mårtensson, idrottskonsulent RF-SISU Halland. 

I Halmstad är det fyra skolor som valt att delta. Andersbergsskolan, Slottsjordsskolan, Snöstorpsskolan och Frösakullskolan. 

- Vi valde att vara med efter att vi fått förslaget från Alexander Mårtensson, idrottskonsulent RF-SISU Halland, som varit här tidigare och bland annat arbetat med ett Fair Play projekt hos oss, säger Camilla Jacobsson, idrottslärare som arrangerat dagen på Frösakullskolan. 

Dessutom har skolan arbetat aktivt för att öka rörelsen under skoldagen. Man har mobilförbud och man försöker på olika sätt uppmuntra till rörelse under rasterna.

- Jag tycker faktiskt att vi är ganska duktiga på rörelse på den här skolan. Barnen leker ofta tjuv och polis, vi har klasslekar och ibland har vi haft rörelsespår till exempel, säger Tina Stierna, lärare årskurs 4.

Massvis av barn engageras

Idrottens dag är en dag som arrangeras över hela Sverige av Riksidrottsförbundet i samarbete med RF-SISU:s distrikt runt om i landet. Men inte nog med det, det är dessutom en del av EU-satsningen European sports week som i sin tur syftar till att få barn runt om i Europa att röra på sig. Totalt har en bit över 200 skolor och 50 000 elever deltagit i  satsningen vars syfte är att få så många barn som möjligt att känna att de kan, vågar och vill idrotta. Arrangemanget Idrottens dag har genomförts under ett antal år, men i år har man valt att förlägga dagen på respektive skola för att minska riskerna för smittspridning.

Strax efter halv nio drar de igång aktiviteten på Frösakullskolan. Först lite uppvärmning för att få igång kroppen. Sedan är det dags.

- Idag kommer barnen att få vara med på bland annat hopprepsutmaning, hinderbana och promenad till skogen. Dessutom kommer vi att äta lunch ute, säger Camilla Jacobsson.

När uppvärmningen är slut delas barnen upp i grupper. Några börjar med hinderbana, några går till skogen medan andra testar boule. Oavsett vilken bana som gäller är det full fart. På hopprepsutmaningen provar testar och försöker alla. Några hoppar som om de aldrig gjort annat medan andra har lite svårare att få ihop fötter, armar och timing för själva hoppet. Men alla kämpar och försöker.

- Det är kul att hoppa, men ganska svårt, säger ett av barnen samtidigt som han försöker sig på ett krysshopp.

Peppig stämning mellan eleverna

Bara lite längre bort tjoas det hejvilt. Alla hejar på varandra på hinderbanan. En bana där det gäller att hoppa, krypa, jobba med snabba fötter och snabba steg.

- Heja heja heja, ropar alla kidsen samtidigt som de hoppar på stället av iver.

Att döma av stämningen och den aktivitet barnen uppvisar verkar de gilla satsningen. 

- Det är kul när man gör sådana här grejer, säger ett tjejgäng strax innan de ger sig av för ett nytt varv på hinderbanan.