Hem / Egna nyheter / Rekordsommar för rörelseglädje i Halland

Rekordsommar för rörelseglädje i Halland

Sportsommar och Forumteater har mött 5 000 barn i Halland i sommar. Det osar rekord för satsningarna som i våras var på vippen att inte kunna genomföras.

Intresset för RF-SISU Hallands kostnadsfria satsningar för barn och unga har i sommar varit stort. Efter en vår med många begränsningar var många sugna på en aktiv sommar, om än med anpassning − och länets idrottsföreningar mötte intresset. Det märkte Forumteatern som hade högt bokningstryck på lokala arrangemang.

− Vi möter barm och unga i deras idrottsföreningar, på läger och ordinarie verksamhet. Under de år jag har arbetat med Forumteater har vi aldrig haft så här många deltagare, säger projektledare Emelie Elfsberg.

Värdegrundsteater tar klivet in i hösten

Forumteater är en värdegrundsteater där publiken får tänka till och styra handlingen. Teatergruppen består ungdomar som kommer ut till föreningen och spelar upp scener som väcker samtal om kamratskap och beteenden. I år har temat handlat om jämställdhet för en framgångsrik idrott.

− Jag kan inte med ord beskriva hur betydelsefull och givande den här sommaren har varit för mig, säger Rebecca Molander, som är en av forumteatergänget.

− Barnen är så kloka och de säger så klockrena saker. Samtidigt har vi ju sett att det fortfarande finns gammalt som sitter i väggarna och saker att ta tag i ute i föreningarna när det gäller synen på tjejer och killar inom idrotten, säger teaterkollegan Andreé Lindahl.

För att fortsätta de goda samtalen tar forumteatern nu sig an en ny årstid och en höstturné inleds.

− Det har varit en fantastisk sommar och det känns så rätt att kunna erbjuda en förlängning så att vi kan nå idrotter oavsett säsong och plocka upp tråden eller inleda nya processer ute i föreningarna, säger Emelie Elfsberg

Här kan er förening boka ett besök av Forumteater i höst.

Stort intresse för Sportsommar

Sportsommar är ett veckolångt kostnadsfritt dagläger som anordnas av RF-SISU Halland tillsammans med lokala idrottsföreningar och kommuner, med målet att få fler i rörelse och utveckla halländsk idrott. Sportsommar genomförs på ett 20-tal orter och i år deltog snudd på 1 000 barn under ledning av 78 feriearbetande ungdomsledare. Genom anpassning och utomhusaktiviteter kunde Sportsommar genomföras enligt restriktioner och med minskad risk för smittspridning.

− Vi kunde dela upp grupperna och behövde därför begränsa antalet deltagare. Det blev fullt på några anläggningar, men alla barn som ville vara med kunde erbjudas en plats i sin kommun. Det kändes jätteviktigt efter en vår där många drabbats av begränsningar i aktiviteter och gemenskap, säger Lisa Fallhagen.


Ebba Andersson, Andreé Lindahl och Rebecca Molander utgör halva forumteatergänget som turnerat i Halland i sommar - en turné som nu fortsätter in i hösten.