Hem / Egna nyheter / Publiktak på max åtta personer införs

Publiktak på max åtta personer införs i Halland

Halland har redan haft allmänna lokala råd i ett antal veckor. Nu skärps åtgärderna ytterligare. I dagarna har Länsstyrelsen i Halland i samråd med bland annat Smittskyddsläkaren beslutat om att införa publiktak på max åtta personer också i sittande publik.  

Länsstyrelsen i Halland följer med sitt nya beslut samma linje som alla Länsstyrelser i Sverige. Just nu har alla valt att upphäva regeringens undantag för sittande publik på upp till 300 personer. Den regeln gäller i och med det nya beslutet inte längre i Halland. Istället är begränsningen som just nu gäller alltså åtta personer även om publiken är sittande och har anvisade platser.

- Tyvärr ser vi en fortsatt negativ trend med ökande smittspridning i Halland och då måste vi ta till den här kraftiga åtgärden, säger Brittis Benzler, landshövding i Hallands län till Länsstyrelsen i Halland.

Nya regler tills vidare

Den här regeln kommer nu att gälla från och med den 24 november och några veckor framåt. De halländska kommunerna har i samråd med Folkhälsomyndigheten också enats om att behålla de lokala allmänna råden till Lucia. Förhoppningen är att smittspridningen ska bromsa in med hjälp av de mycket kraftfulla åtgärder man nu satt in.

- De lokala allmänna råden finns nu i hela Sverige. För att underlätta och samordna har vi beslutat att alla förlängs till den 13 december, då vi går över till nationella allmänna råd över helgerna, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndighetens presskonferens.