Hem / Egna nyheter / Promenadträffar - lyckad satsning på Idrott för äldre

Promenadträffar - lyckad satsning på Idrott för äldre

En skön promenad, några rörlighetsövningar och lite fika på slutet. Mer än så behövs inte för att skapa ett lyckat pass inom ramen för Idrott för äldre. I Frillesås har Löftadalens dragkampklubb tagit tag i taktpinnen.

- Om man ska vara helt ärlig så handlar det ju om att vi vill bli fler och då känns det här som en perfekt del i verksamheten, säger Anders Andersson, ordförande i föreningen.

Idrott för äldre är en satsning från Riksidrottsförbundet för att få fler människor att hålla sig i rörelse genom hela livet. Men det är inte det enda. Projektet handlar också om att motverka ensamhet hos våra äldre.

-  Jag tror att det här är en målgrupp som har väldigt mycket att erbjuda våra föreningar samtidigt som de kan ha stor glädje av att delta i föreningslivet, säger Katharina Nilsson idrottskonsulent RF-SISU Halland.

- Men jag tror kanske inte att en del av våra föreningar tänker på att den här gruppen kan vara en del av deras verksamhet. Men Idrott för äldre kan vara så mycket mer än gympa eller boule. Mycket handlar om att fundera över vad den egna föreningen skulle kunna erbjuda.

 Viktigt att få fler att engagera sig

För att få fart på fler föreningar har Katharina Nilsson och hennes kollega nätverkat med både föreningar och kommuner i Halland. Allt för att sätta satsningen på kartan och ge tips på hur man som förening och verksamhet kan arbeta med frågan.

-  Vi tycker att det här är jättebra. Allt som får våra äldre att engagera sig och göra saker tillsammans är positivt, säger Claes Andersson från Träffpunkt Kungsbacka.

Just den här dagen är det mulet och regnet hänger i luften. Men vad gör väl det när luften är ljum och alla promenadkompisar finns på plats.

- Det här är så härligt. Det är skönt att komma ut och när man blivit lite äldre är det lätt att det inte blir om man ska göra det på egen hand, säger Anita Nilsson samtidigt som hon trampar på längs med stigen.

Skön stund för både kropp och knopp

Plötsligt ropar ledaren stopp. Då är det dags för sidgång, en koordinationsövning som samtidigt tränar lite rörlighet och balans.

- Jag försöker lägga nivån så att alla kan vara med. Det är egentligen väldigt enkla övningar, men jag tror att det betyder mycket för pensionärerna, säger Bengt Nilsson som håller i passet.

När koordinationen utmanats är det dags att ta sig vidare. Under den två kilometer långa rundan hinner gänget med att sträcka, böja och tänja. De jobbar med att plocka gräs från marken och de får sträcka ut ordentligt i lite sköna stretchövningar.

- Jag tycker att det är ett väldigt bra initiativ. Dels för att det är bra att röra på sig. Men också för att det är roligt att träffas och lära känna nya människor, säger Anita Nilsson.

Innan vi vet ordet av är rundan slut. I mål väntar kaffe och macka.

- Det är nu man får belöningen, skrattar deltagarna samtidigt som de sätter sig för att snacka en stund med varandra.

Träffarna - ett lyckat initiativ

Promenadträffarna har anordnats som ett samarbete mellan RF-SISU Halland och Löftadalens dragkampklubb, men initiativet kommer ifrån föreningen.

Ett initiativ Anders Andersson är nöjd med eftersom han ser att de ger fin effekt både för deltagarna och för klubben.

- Nu när den här prova på omgången är slut kommer vi att fortsätta på egen hand. Men vi kommer ju alltid att ha stöd av RF-SISU Halland när vi behöver det.