Hem / Egna nyheter / Onsala pirates har utsetts till årets förening

Onsala pirates har utsetts till årets förening i Halland

Onsala pirates är en påhittig förening som vill mer än att bara lära ut basket. Nu har de utsetts till årets förening i Halland 2022 .

- Vi är väldigt stolta över att vi fått det här priset. Det känns som ett kvitto på att det vi gör är bra, säger Johanna Sodéus, ordförande i Onsala pirates.

Föreningen har drygt 400 medlemmar varav ungefär 300 är aktiva spelare. Några av dem spelar bara för att hänga med kompisar och för att basket är det roligaste som finns medan andra satsar och spelar på elitnivå. Båda grupperna är lika välkomna.

- Vår förening rymmer både bredd och elit, vi vill att alla ska känna sig välkomna hos oss, säger Johanna Sodéus, ordförande.

Men trots att man utsetts till årets förening, trots att man arbetar aktivt med alltifrån att alla ska få vara med till värdegrundsarbete är Johanna Sodéus noga med att påpeka att de, precis som alla andra stöter på bekymmer i sin verksamhet.

- Det vi gör när vi upptäcker något sådant är att vi försöker ta tag i det, säger Johanna Sodéus.
En snabb titt på föreningens sociala medier, mer behövs egentligen inte, för att förstå att det här är en förening som sprudlar, en förening som drivs av ständiga idéer och utvecklingslusta. De senaste åren har man bland annat arbetat med att sprida basketens lov till nya grupper. Ibland med ganska oortodoxa metoder. Under pandemin, när man inte fick lov att träna, flyttade man raskt ut träningarna. Men inte bara det, man fyllde också en hel buss med basketbollar, annonserade och åkte sedan ut till en rad platser och delade ut bollar för att så många som möjligt skulle få chans att lira basket.

- Det var mycket folk på alla platser dit vi kom och vi såg att det var väldigt uppskattat, vi har också sett att vi fått flera nya medlemmar efter de insatserna, säger Henrik Löfvenborg, aktiv i styrelsen.

En aktiv förening

En annan aktivitet som bygger lite grand på samma idé är den streetbasket de körde på fem olika platser i kommunen på torsdagar hela förra sommaren. För att kunna driva igenom projektet skapade föreningen tillsammans med RF-SISU Halland en lightversion av grundutbildning för tränare så att ett gäng av de aktiva ungdomarna kunde hålla träningarna.

- På så vis skapade de en kombination av rekryteringsåtgärd och ledarförsörjning på samma gång, säger Rickard Boman, idrottskonsulent på RF-SISU Halland som arbetar med Onsala pirates.

Rickard Boman berättar att föreningen överlag är väldigt aktiv. De bjuder in till ledarhelger och utbildningar. De inkluderar föräldrar och skapar lärgrupper för att hålla folkbildningen levande i alla grupper över tid. Men inte bara det, de snappar också snabbt upp nyheter från till exempel basketförbundet.

- De nappar direkt på nya grejer och de arbetar strukturerat för att faktiskt föra ut det de lär sig i verksamheten så att det inte bara stannar hos de som varit på kurs till exempel.

Samverkan med RF-SISU Halland har satt värdegrunden i fokus

Samverkan med RF-SISU Halland är som sagt ganska tät. Ett faktum som förutom processer, utbildningar också leder till en del insikter.

- Vi har till exempel alltid med värdegrund som en fråga på alla styrelsemöten, det är tack vare RF-SISU Halland, säger Johanna Sodéus.

Och just det faktum att frågan alltid är med gör att den inte längre finns bara som ett dokument i en pärm, på en hylla. Istället är föreningens värdegrund ett levande dokument som genomsyrar all verksamhet i föreningen.

- I och med det blir det också lättare att navigera och se till så att alla beslut vi fattar kring föreningen och vad vi gör hamnar rätt i förhållande till vår värdegrund.

Samhällsansvar viktigt för föreningen

Ett exempel på det utspelade sig väldigt nyligen. När kriget i Ukraina var ett faktum kände föreningen direkt att de ville agera. De drog ihop till ett internmöte mellan två av föreningens ”elitlag”, publiken fick satsa en viss summa för varje poäng i matchen, man bjöd in de flyktingar som kommit till kommunen att vara med samtidigt som man också bjöd dit ett gäng lokalpolitiker.

- Vi vill ju som förening ta ett större ansvar i samhället, vi tycker att det är viktigt att vara med och bidra till utveckling på olika sätt, fyller Henrik Löfvenborg i.

Just det märks också på andra sätt. Man nattvandrar och städar stränder. Man har en fond där familjer kan söka stöd för nya dojor, kostnader för cuper eller liknande. Allt för att alla ska ha chans att vara med. På samma sätt har man valt att låta basketskolan vara gratis.

- Det känns väldigt bra, vi vill att alla, oavsett vilka förutsättningar man har i övrigt ska ha chans att idrotta, här ska alla känna sig välkomna, säger Johanna Sodéus.