Hem / Egna nyheter / Nu spelar Forumteatern för fullt

Nu spelar Forumteatern för fullt

Finns det plats för alla i ert lag eller er träningsgrupp? Får man se ut hur man vill? Kan tjejer verkligen spela hockey och killar dansa balett? Allt det här är frågor som Forumteatern tar upp och diskuterar.

Vi kommer gärna till ert lag eller er träningsgrupp för att samtala om alla de här viktiga ämnena.
Idrotten är på många sätt en fantastisk plats där barn och unga får träffa sina kompisar, lära sig att ta ansvar utvecklas både som individer och som idrottare. Men idrotten är trots alla sina företräden inte vaccinerad från de normer och föreställningar som förekommer i resten av samhället.

Konceptet går ut på att ett antal skådisar först tar fram ett tema som föreställningen utgår ifrån. Därefter sätter man ihop en föreställning som man spelar upp för barn och ungdomar. Vid andra uppspelningen får åskådarna själva säga stopp när de tycker att det händer någonting i föreställningen som inte känns bra. Då avbryter skådespelarna spelet så att barnen själva får fundera ut hur man skulle kunna göra om scenen för att alla inblandade ska må bättre.

Vilka normer och förutfattade meningar finns hos er?

Förra årets upplaga handlade det om jämställdhet i år har man istället valt att kalla temat normmedveten idrott.

- Vi vill synliggöra att det kan finnas normer som kan vara otrevliga att vara i, men att de också går att bryta, säger Linnea Ljungberg, som arbetar med Forumteatern.

Utgånspunkten är alltid barnens/ungdomarnas perspektiv och de frågor de vill diskutera.

Oavsett vilket ämne man utgår ifrån är tanken att man ska utgå ifrån barn- och ungdomars träningsvardag och perspektiv. Innan man sätter ihop pjäsen letar man vardagliga exempel som många kan känna igen sig i.

- Vi har ju alltid viktiga frågor i åtanke, men vi tänker också väldigt mycket på hur vi arbetar, det måste bli roligt och lustfyllt för barnen, säger Simon Larsvi, som arbetar  med projektet i år.

Vanligt med outtalade krav på prestation

En av de normer som Simon Larsvi tycker är väldigt vanligt förekommande inom dagens barn och ungdomsidrott handlar om toppning, att det finns, många gånger outtalade krav på att man måste vara bäst eller åtminstone riktigt, riktigt bra för att få vara med. Andra vanliga frågor handlar om vem som får tillgång till vilken idrott. Är det verkligen ok för en tjej att spela hockey? Hur bemöts de killar som rider, dansar balett eller väljer att åker konståkning? Vilken inställning möts man av som gay? Ytterligare en aspekt handlar om alla bakgrunder och kulturella identitieter behandlas på samma sätt inom alla idrotter och föreningar?

För att samtalen och diskussionerna under och efter teatrarna ska bli riktigt bra väljer man att tackla temat normmedveten idrott från lite olika håll i olika åldrar. I de yngre åldrarna fokuserar man kanske på utseendenormer, medan man för de lite äldre också kommer in på frågor som handlar om HBTQ, transpersoner och så vidare.

 - Det är väldigt viktigt att våga samtala om de här sakerna för det är när man samtalar som man börjar se mönster och förstå att man faktiskt kan göra något åt det, säger Simon Larsvi.

Läs mer om forumteater här:

Kontakta din idrottskonsulent här: