Hem / Egna nyheter / Mer än bara simning på SK Laxens läger

Mer än bara simning på SK Laxens läger

Fotboll, streetdance, fysträning, teori och så massvis av simning. Det är ett av Simklubben Laxens recept på ett lyckat träningsläger.

 - Jag vill gärna att det ska vara just ett träningsläger och jag tror att det är viktigt att man får prova olika idrotter, det blir lätt ensidigt annars, säger Lejla Ladjarevic, ungdomstränare i SK Laxen.

Musik med skönt groove strömmar ur högtalarna och efter lite uppvärmning kämpar alla kidsen för att få armar och ben att hamna i ungefär samma positioner som de ledarna visar.

- Det är kul, men svårt med streetdance, men det är bra att man får prova andra saker, säger Casper Janver, simmare som deltar i det träningsläger klubben anordnat under höstlovet.

Viktigt med olika typer av pass

För några barn kommer både rytm och koordination enkelt medan andra kämpar hårt för att få till snurrar och steg. Men trots utmaningarna kämpar alla på, försöker, göra sitt allra bästa för att hänga med. Och det märks att många gillar nytänket.

- I vanliga fall simmar jag, det jag gillar mest med simningen är nog känslan i vattnet. Men här är det roligt att få prova sådant man kanske aldrig provat förut, säger Freja Tennfors, som också hon deltar på lägret.

Samtidigt som en del av gänget kämpar med rytm och rörelser arbetar andra halvan stenhårt för att ta sig igenom ett rejält simpass. 30 hundringar står på programmet. Efter varje avklarad intervall gäller det att snabbt häva sig mot kanten, hämta andan för att sedan ge sig av igen.

- Normalt sett brukar vi inte köra den här typen av pass, men nu när det är träningsläger, då kan det få vara lite mentalt utmanande säger Lejla Ladjarevic.

Men alla pass är inte utmamande – ibland får helt andra parametrar styra.

- På fredag till exempel då kör vi ett Halloweenpass, det brukar de tycka är jättekul. Det gäller ju att få med alla delar.

Olika moment lyfter olika personer

Lejla Ladjarevic berättar att hon tror mycket på att låta träningslägret bli en plats där olika idrotter får mötas. Dels förstås för att det är roligt, men också för de nya utmaningar barnen ställs inför. Dessutom ger de olika momenten olika aktiva chans att synas.

- När vi har olika typer av moment och idrotter ser jag att en del av de deltagare som kanske inte tar för sig så mycket i vanliga fall vågar ta plats och visa vad de kan, det känns både viktigt och bra.

Men dagarna på träningsläger innebäd inte bara att kroppen får arbeta hårt. Knoppen ska också få sitt. Den här gången är det kost och prestation som står i fokus.

- Jag har fått hjälp av vår idrottskonsulent Katharina Nilsson med en väldigt enkel bra bok som jag utgått ifrån. Sedan har jag försökt hålla det väldigt simpelt samtidigt som jag försöker utgå ifrån de frågor vi möter i deltagarnas träningsvardag.

Folkbildning en viktig del av idrottsvardagen

Frågor som kan handla om alltifrån att det faktiskt är viktigt att käka för att orka prestera eller vikten av att inte jämföra sin prestation med andras.

Katharina Nilsson, idrottskonsulent på RF-SISU Halland gillar det koncept SK Laxen valt. Dels för att det blir ett sätt att samverka mellan idrotter men också för att man använder sig av folkbildningens former.

- Idrotten är ju så mycket mer än bara träning och tävling och genom att väva in lärande och kunskapsutbyten på det här sättet där deltagarna också får chans att lära av varandra då skapar man möjligheter för lärande på djupet.