Hem / Egna nyheter / Livräddare med fokus på folkbildning

Livräddare med fokus på folkbildning

En solig dag kan Livräddarna Tylösand ha 50 000 besökare att vaka över. Deras ideella insatser skapar trygghet och räddar liv. Bakom föreningens 60-åriga historia finns ett enormt engagemang och en ständig process av utbildning och folkbildning.

Klockan är nio när livräddarna samlas för att planera dagen vid anläggningen i Tylösand. Ungdomarna som sitter runt bordet har redan hunnit med ett fyspass på morgonen och de laddar nu med en stadig frukost. Det kommer att behövas. Termometern pekar redan mot 30 grader och ännu en högintensiv arbetsdag.


Dagen startar som vanligt med fysträning följt av en gemensam frukost.

23-åriga Sofia Karlborg håller i trådarna och organiserar dagens arbete, där nio livräddare ska bevaka den nästan sju kilometer långa strandremsan mellan Tylösand och Villshärad. Alla som bor och arbetar på livräddarstationen denna sommar är här ideellt och många återkommer år efter år. Sofia har i princip vuxit upp här, precis som pappa Peter, i dag ordförande i föreningen. Hennes farfar Leif Karlborg var med och startade upp Livräddningssällskapets sektion i Tylösand 1960 och förblev en av dess stora eldsjälar till sin bortgång för två och ett halvt år sedan. Det är en lång familjetradition att säkra tryggheten för strandens gäster.

− Jag gick min första utbildning direkt när jag var 18, och har varit med varje sommar sedan dess, säger Sofia.

− Alla familjer gör ju olika saker. Vi har varit med här så länge att vi knappt vet något annat. Kanske har man har offrat sånt som andra gör, men detta ger väldigt mycket, konstaterar Peter Karlborg som är glad över dotterns val att också bli livräddare.


Peter och Sofia Karlborg har vuxit upp på livräddarstationen.

Under arbetspassen är det fullt fokus och alla vet sin uppgift och sitt ansvar. När det kommer fem larm på två timmar, som det gjorde dagen innan vi ses, gäller det att rutinerna sitter. Mellan arbetspassen hämtar man kraft genom samtal, utvärdering och utbyte. Det är en bärande del av verksamheten.

− En vecka här är som en enda lång fortbildning. Arbetspassen varvas med utbildning, beskriver Peter.


Katharina Nilsson, idrottskonsulent på RF-SISU Halland.

Livräddarna Tylösand är en aktiv medlem i SISU Idrottsutbildarna. Idrottskonsulent Katharina Nilsson är på plats denna dag för att prata utveckling med föreningen som snittar närmare 1000 folkbildningstimmar per år. Det blir mycket praktisk kunskap, utveckling av ny teknik som användandet av drönare i livräddningsverksamheten, men också lärgrupper och andra studiesatsningar.

I vår har mycket av den externa utbildningen som föreningen bedriver fått ställas in, medan det interna utvecklingsarbetet har flyttats fram. Det blir en full kalender mellan augusti och oktober när föreningen tar ikapp den så viktiga bildnings- och utbildningsverksamhet som fick ta paus under våren.

− Det är svårt att träna livräddning på två meters avstånd, konstaterar Louise Brädde och beskriver hur samverkan och anpassning har varit avgörande inför sommaren. Människor vill ha sina stranddagar, oavsett coronapandemi. Och när de är på plats ska livräddarna också vara det.

− Vi har hittat lösningarna för att kunna bedriva vår verksamhet, även om det har krävt mycket planering och anpassning. Det finns inget annat alternativ, konstaterar Louise.

Hon är ansvarig för utbildning i föreningen och nu även anställd på en ny koordinatorstjänst delad mellan riksförbundet och sektionen i Tylösand.

− Det känns jättespännande, säger Louise, som har ett mångårigt engagemang bakom sig och är en av veteranerna bland Tylösands livräddare.

Hennes roll blir nu att arbeta vidare för att stärka och utveckla den goda samverkan som redan i dag finns gentemot såväl kommuner som organisationer och företag. Livräddarna har en viktig uppgift i att utbilda, folkbilda och sprida kunskap om säkerhet, livräddning och vattenvett till allmänheten.


Louise Brädde är ideell veteran bland livräddarna och tar nu sig an en ny roll som anställd koordinator.

En annan nyckelfråga för livräddarna, som för så många andra ideella föreningar, är att se till att stå rustade inför framtiden och locka nya generationer till det livsviktiga arbetet.

− Det blir svårare även för oss. Men vi har mycket att erbjuda och jag tror att vi kan hitta anpassningarna som gör att vi kan fortsätta inspirera ungdomar till att utbilda sig och engagera sig ideellt, säger Louise Brädde.

När klockan närmar sig tio är det dags för dagens livräddargäng att bege sig till sina stationer. I språnget frågar vi Andreas Banér från Stockholm, som gör sin sjunde sommar i Tylösand, vad det är som får honom att komma tillbaka år efter år. För den nyexaminerade sjuksköterskan är svaret självklart:

− Sammanhållningen. Att få bo och leva på stranden och arbeta tillsammans med dessa jättehärliga människor för en viktig sak. Det är min semester.


Andreas Banér är på väg ut på dagens pass.

 
Frånlandsvind. Sofia Karlborg tar en bild till Instagram för att uppmärksamma besökare på frånlandsvinden med underströmmar som gör att man behöver vara på sin vakt i vattnet för att inte komma för långt ut.


Utbildningslokaler med utsikt. I en del av nya restaurang Salt har livräddarna tillgång till utbildingslokaler med en svårslagen utsikt.