Hem / Egna nyheter / Johanna Sodéus har utsetts till årets folkbildare

Folkbildning - en viktig del för att skapa en förening där människor får chans att växa

Utbildningar, föreläsningar och ett ständigt arbete för att upprätthålla strukturer och strategier för ett systematiskt lärande inom föreningen. Det är något av det som ligger bakom det faktum att Johanna Sodéus utsetts till årets folkbildare.

När RF-SISU Halland är på besök för att träffa henne är det full fart i hallen. Bollstuds, ständiga hej och små, snabba meningsutbyten för att få ordning på det sista inför kvällens match. Det märks att Johanna Sodéus är ett av de nav kring vilka Onsala pirates spinner.

- Här i hallen trivs jag, här blir jag lugn. Om jag är hemma för länge blir jag lätt stressad, säger Johanna samtidigt som hon snabbt svarar på ytterligare en fråga om vem som ska filma kvällens match.

Hon berättar att föreningsmiljön är självklar för henne. I just Onsala pirates började hon som engagerad förälder, så småningom blev hon ledare och för några år sedan var det någon som frågade om hon inte ville sitta i styrelsen.

- Och jag är en sådan person som bara kan säga ja, skrattar hon.

- Jag tycker om utmaningar och jag tycker om att lära mig nya saker.

Johanna vill att föreningen ska se hela människan

Och på den vägen är det. Ganska snabbt stod det klart att ett av hennes fokus i styrelsearbetet skulle komma att handla om folkbildning och utbildning i föreningen. Ett område som visade sig passa som hand i handske.

- Min dröm är att vi en gång i månaden ska kunna ha ett öppet forum, en kväll där alla medlemmar som är intresserade får komma och lyssna på en föreläsning för att sedan samtala och reflektera kring det.

Riktigt där är de inte ännu. Men föreningen arbetar tätt tillsammans med RF-SISU Halland för att ständigt utveckla sin folkbildning. Johanna driver hela det arbete som krävs för att bli hälsocertifierade i Kungsbacka kommun.

- Men det är verkligen inte bara jag, vi är ett team som hjälps åt.

Ensam eller ej, föreningen uppmuntrar sina ledare att utbilda sig och de arbetar för att rekrytera nya ledare bland aktiva ungdomar. Tränarteamen har lärgrupper som diskuterar olika teman viktiga för att utveckla verksamheten. Utöver det erbjuder de med ojämna mellanrum  föreläsningar och andra möjligheter till olika sätt att öka sin kunskapsbas. Dessutom utgår de ofta ifrån medlemmarnas intressen. När en av deras aktiva berättade att hon ville vara öppen med att hon drabbats av ortorexi några år tidigare bestämde de sig för att bjuda in till en föreläsning på det temat.

- Nu har vi till exempel fått stöd av RF-SISU Halland för att tillsammans med Kungsbacka kommun anordna en föreläsning med Jonte Hedström, före detta hockeyspelare som pratar om psykisk ohälsa inom idrotten.

Inte bara idrott i fokus

Men inte bara det. De använder sig också av Värdefullt och Forumteatern, två av RF-SISU Hallands metoder, för att ständigt hålla samtal och reflektioner kring värdegrundsfrågor, hur man är en bra kompis och så vidare levande i både lag och förening. Dessutom har de periodvis haft stationer under de alldeles vanliga träningarna där de aktiva fått prata om alltifrån hur man mår till hur man haft det i skolan. Johanna Sodéus är övertygad om att den folkbildning som bedrivs bidrar till att skapa engagemang och glädje hos alla medlemmar.

- Det är väldigt viktigt för oss att alla känner att vi bryr oss om alla våra medlemmar. Det viktiga för oss är inte bara att de är duktiga på att dribbla bollen, det är minst lika viktigt att de mår bra, säger Johanna Sodéus.