Hem / Egna nyheter / Izabella Patel blev årets Ungdomsledare

Izabella Patel blev årets ungdomsledare

Alltihop började med att hon hängde med sin lillebror när han skulle börja fotbollsskolan. Hon började hjälpa till och snart var hon en av ledarna. Nu har hon blivit utsedd till årets Unga ledare av RF-SISU Halland.

- Jag tyckte så klart att det var väldigt roligt. Det var verkligen ingenting jag hade förväntat mig. Jag känner mig väldigt tacksam att just jag blev utvald, säger Izabella Patel.

När hon inte går i skolan eller tränar med sitt eget lag F17, då är det tjejernas träning som gäller.

- Jag tycker att det är så kul att se hur mycket de utvecklas, och så ger de så mycket energi, säger hon

Spelarnas utveckling hennes drivkraft

Men låt oss ta alltihop från början. Hon började som sagt som tränare i fotbollsskolan för pojkar. Hakade på flickornas dito året därpå och resten är, som man brukar säga, historia. Istället för att fortsätta som ledare för fotbollsskolan valde Izabella att följa med de tjejer hon redan börjat träna.

- Dels var det ett så härligt gäng. Dels tycker jag som sagt att det är väldigt kul att se hur mycket de utvecklas. Och redan nu, när de är 9 år, ser man ju att de tagit enorma steg i sin utveckling förklarar hon.

Hon beskriver sig själv som tränare som en person med förmåga att sätta gränser samtidigt som hon sprider glädje.

- Jag tror att det är väldigt viktigt att kunna sprida glädje på träningarna. Om man någon gång är på sämre humör, då märks det direkt. Min energi smittar av sig.

För att ständigt lära sig mer har hon hela tiden passat på att utbilda sig. Utbildningar som givit både kunskap och ny inspiration till nya övningar och inspirerande träningsupplägg. Alltihop viktiga ingredienser för att skapa bra träningar där alla trivs, mår bra och utvecklas. Inte minst när man, som Izabella Patel, är ensam tränare i ett lag.

- Jag tycker oftast att det går bra. Men ibland kan man känna sig lite otillräcklig.

Otillräcklig som i att omöjligt kunna vara på två ställen samtidigt. Och otillräcklig som i att inte alltid kunna tillgodose allas viljor. Men för att ändå få det att flyta så bra som möjligt har hon ett par små knep.

- I början av varje termin brukar jag till exempel lägga lite tid på att alla får komma med varsitt önskemål om vad vi ska göra på träningen. Sedan drar vi en av de lapparna varje träning. Då får alla vara lite delaktiga. Jag tycker att det är viktigt att det inte bara är jag som bestämmer allt.

- Att träna fotboll ska ju vara kul!

Ett av skälen till att hon klarar huvudtränaruppdraget på egen hand är förmodligen hennes förmåga att strukturera och planera sin tillvaro i allmänhet och träningsbiten i synnerhet.

- Jag brukar försöka planera träningarna i god tid. Ibland tar jag lite hjälp av pappa som också är tränare. Det är en del av tränaruppdraget som jag trivs med och tycker är roligt.

Izabella vill följa laget

Hur hon kommer att se på eventuella tränaruppdrag i framtiden, det vet hon inte riktigt ännu. Men det hon vet det är att hon vill hänga med sina tjejer ett tag till.

- Jag hoppas att jag får följa med det här laget. Det är som sagt ett väldigt härligt gäng med mycket energi och så hade det såklart varit kul att fortsätta följa med mer under deras utveckling” 

 Här kan du läsa mer om övriga stipendiater: