Hem / Egna nyheter / Henrik Valberg har utsetts till årets ledare

Henrik Valberg är utsedd till årets ledare

En värdegrund som ständigt lever. Bättre struktur för att ta vara på ledarintresset hos klubbens unga och en välkomnande atmosfär. Det är några av de frågor som står allra högst upp på dagordningen hos Henrik Valberg, utsedd till årets ledare 2022.

- Det är klart att det känns väldigt roligt att få en sådan utmärkelse, inte minst när jag förstod att jag hade utsetts bland alla ledare i hela Halland. Det gör ju inte att man vill jobba mindre för föreningen direkt, säger Henrik Valberg, ansvarig för barn och ungdomsverksamheten på Varbergs motorklubb.

Motorer som vrålar av ansträngning river sönder den annars ganska idylliska kvällen där solens sneda strålar fortfarande förmår skänka lite värme åt nyfikna föräldrar och småkalla fingrar.

Henrik ställde upp när klubben behövde det

Henrik Valberg berättar att han själv kört cross under stora delar av livet. Och miljön är därför mer än bekant för honom. Men när hans egen son började köra hade han egentligen inga tankar på att själv axla ett ledaransvar. Inte förrän turbulens i klubben gjorde att man riskerade att behöva lägga ned hela crosskolan. 

- Då räckte jag upp handen och sade att jag kunde tänka mig att hjälpa till.

Och på den vägen är det. Tack vare starkt stöd från styrelsen, en tydlig bild av vad som behövde göras och mod nog att ta itu med problemet har Henrik Valberg tillsammans med alla övriga som är engagerade i föreningen skapat en klubb där det känns härligt för både vuxna och barn att vara.

- Det här är ju verkligen ingen one man show, jag kommer alltid till krattad manege. Tack vare styrelsens och övriga engagerades arbete kan jag fokusera på mitt.

- Min dröm är ju att det här ska vara som en fritidsgård där alla som gillar att köra cross, enduro och folkrace ska gilla att hänga.

För att nå drömbilden krävs ett fortsatt stort arbete. Men redan nu har man kommit en bra bit på väg. De grupperingar som fanns är i stort sett borta. Både föräldrar, barn och unga känner sig välkomna till klubben och man har skapat ett tillåtande klimat.

- I början är det väldigt mycket nytt i den här sporten, det är regler, utrustning och en massa annat, då försöker vi skapa en atmosfär där alla frågor är bra frågor och där man tar hand om varandra.

Viktigt att alla ska kännna sig välkomna

Ett arbete som i grund och botten är en värderingsfråga. Varbergs motorcrossklubb vill helt enkelt vara en klubb där alla ska känna sig välkomna. Men i slutändan är det också en ödesfråga. För utan engagemang, ingen verksamhet.

- Nu arbetar vi väldigt mycket med att få föräldrar delaktiga på olika sätt. Att vara tränare här är det enklaste som finns, alla ungar är nöjda och glada om det bara finns en bana där de får köra, skrattar Henrik.

- Det är det andra vi behöver jobba med.

Och i det där andra ligger bland annat värdegrundsfrågor. Han beskriver att det redan när han kom till klubben fanns en jättebra värdegrund. På papper. Men den användes inte i den vardagliga verkligheten. Det har Henrik Valberg ändrat på.

- Jag pratar värdegrund på olika sätt inför varje träning. Och jag pratar ständigt om det med både ledare och föräldrar. Om man inte hela tiden påminner sig är det så himla lätt att man glömmer.

Det han trycker mest på handlar om att miljön ska vara stimulerande och utvecklande för så många som möjligt så länge som möjligt. Alla ska känna sig välkomna och alla ska bli sedda. För att lyckas med det har de ständigt fokus på lärande och på att utveckla nya färdigheter som förare.

- Här handlar det inte så mycket om att åka så fort som möjligt, utan om att lära sig olika moment för att på sikt bli en ännu duktigare förare som fortsätter att utvecklas och ha roligt på banan.

Ledarrekrytering viktigt för hållbarhet

Ett annat område som förbättrats senaste året är tillgången till ledare. Men för att minska pressen på de som redan är engagerade arbetar man för att öka antalet ledare ytterligare. Förutom fler föräldrar vill man att de ungdomar som kört ett tag också ska få chans att prova på en ledarroll. Dels för att man hoppas att det på sikt gör att fler fortsätter engagera sig. Men också för att de har en viktig roll att fylla i verksamheten.

- Nu har vi provat en tid och vi ser direkt att det ger väldigt mycket. De unga ledarna växer och jag ser att det har stor betydelse också utanför idrotten, inte minst det, så det är ett område jag hoppas att vi kan vidareutveckla framöver.

- Ett annat skäl till att vi vill att fler av våra ungdomar ska stanna kvar inom idrotten är vi vill skapa ett sammanhang för dem. Min bild är att tid man lägger på idrotten betyder mindre tid att lägga på något annat som många gånger är sämre, säger Henrik Valberg.