Hem / Egna nyheter / Hennes fokus på folkbildning gav utmärkelsen Årets folkbildare

Hennes fokus på folkbildning gav utmärkelsen Årets folkbildare

I Frillesås FF är man noga med att alla ledare och tränare ska utbildas i viktiga frågor. En av de som håller i rodret är Petra Ahlmén. Nu har hon utsetts till årets Folkbildare av RF-SISU Halland.

- Jag vet ju i och för sig att ni har en del priser, men jag blev väldigt glatt överraskad när jag fick veta att jag fått utmärkelsen, det är ju alltid kul att bli uppmärksammad, säger Petra Ahlmén, som bland annat ansvarar för den hälsocertifiering man genomför tillsammans med kommunen.

Fokus på ett tema i taget

Hon berättar att ett led i Hälsocertifieringen handlar om just utbildningsnivån hos föreningens ledare. För att garantera en sund idrott vill Kungsbacka kommun att alla ledare och tränare ska ha hög kompetens inom vissa frågor som anses viktiga. Till en början arbetade föreningen med alla de 3 teman som igår i hälsocertifieringen. Men de senaste åren har man istället valt att arbeta utifrån ett tema. För något år sedan var det hjärnan som stod på agendan medan man det senaste året fokuserat på barnkonventionen eftersom den nu blivit lag.

- När vi arbetade med alla de fem områden som ingår i hälsocertifieringen samtidigt, då upplevde vi att det blev lite spretigt, så nu har vi valt att utgå ifrån teman istället.

För ett par år sedan var hjärnan det tema man arbetade utifrån, men med tanke på att barnkonventionen nu blivit lag, kändes just det som ett naturligt tema 2020.

- Men med tanke på pandemin har vi inte riktigt haft samma struktur som tidigare, därför kommer vi att fortsätta med delar av det temat också i år, säger Petra Ahlmén.

Täta tränarträffar viktig del av uppdraget

I hennes värld är det viktigt att all den kunskap föreningen skaffar sig och på olika sätt berikar tränare och ledare med inte stannar på hyllor, eller i pärmar.  Hon vill att kunskapen ska ut i träningsgrupper och lag. För att lyckas med det har bland annat under flera års tid haft månatliga möten med ledare och tränare där man samtalat om de frågor man för tillfället har i fokus. Ett annat sätt att få korn på hur det faktiskt förhåller sig är när hon själv är med som lärgruppsledare.

- Det är ju sådant jag tycker är väldigt roligt. Då får man ju lite känslan av hur det står till i lagen.

När hon själv är med och leder lärgrupper eller planerar inför dem är hon noga med att försöka hitta ingångar som känns viktiga och relevanta för just den grupp som ska delta.

- Vi pratade om droger till exempel, du utgick vi ifrån vilka ord våra ungdomar kunde, vad de visste om olika droger, säger Petra Ahlmén.

Viktigt att alla bidrar med sina åsikter och erfarenheter

På samma sätt är hon noga med att all form av lärgruppsverksamhet inte är någon one man show. Tvärtom vill hon att alla ska få chans att bidra med sina ord, sina tankar och sina erfarenheter.

- Jag tänker att det är som med allt annat, allteftersom man får mer erfarenhet blir man bättre på det man gör. Och förhoppningsvis är det ju så i det här fallet också, säger Petra Ahlmén som nu ser fram emot att fortsätta folkbilda ännu mer och ännu fler i sin förening.

Läs mer om övriga stipendiater här: