Hem / Egna nyheter / Hennes driv är att skapa inkluderande idrottsmiljöer för alla

Hennes driv är att vara med och skapa idrottsmiljöer där alla får vara sig själva

Simning, volleyboll och musikal. Det är tre ord som beskriver Jenny Bergflink. Men för att göra vår senaste idrottskonsulent, med fokus på Värdefullt, rättvisa får man inte glömma nyfikenheten på människor och viljan att se alla.

- Det här känns så roligt och inspirerande. Här tror jag att jag kommer att få stor användning av alla de kunskaper jag samlat på mig, säger Jenny Bergflink.

Som liten hängde hon ofta i en simhall tillsammans med ett gäng parasportare. Att det var just parasport hon sysslade med beror på att hon fick en så kallad plexuskada, det vill säga en skada på nervändarna vid ryggmärgen som påverkar rörligheten kring axel, överarm och skulderblad. På grund av det kan hon inte lyfta armen över huvudet.

- Det var så fantastiskt när jag kom till simningen, för där kände jag mig plötsligt som en av alla andra, säger Jenny Bergflink.

Genom åren har hon avverkat oräkneligt antal mil med simhallspoolens kakel som sällskap. Men när hon passerat tonåren upptäckte hon plötsligt att hon inte riktigt kände sig som en i gänget längre.

- Många av de jag simmade med hade olika former av intellektuell funktionsnedsättning och då blev det svårt att identifiera sig med varandra eftersom vi hade så olika liv och intressen.

Hon hakade då på en vanlig simgrupp, men hon gav inte upp sitt paragäng för det. Hon började jobba som ledare. En roll hon snabbt kom att älska.

- Jag tyckte det var så fantastiskt att se alla utvecklas, lära sig nya saker och växa som både idrottare och människor.

Det gäller att aldrig ge upp

Hon berättar om en alldeles särskild situation som hon fortfarande bär med sig. En av simmarna hade väldigt svårt för att lära sig dyka, de försökte på alla både möjliga och omöjliga sätt. Men ingenting spelade någon roll. Tills en dag…

- Plötsligt kom hon upp ur vattnet. Helt överlycklig frågade hon mig om jag hade sett att hon just dök. Jag svarade ja och strax därpå gled hon ned i vattnet

- Sedan dök hon om och om och om igen. Och det tillfället brukar jag alltid använda för att påminna mig själv om att aldrig ge upp. Plötsligt bara funkar det.

En annan lärdom handlar förstås om det där med att leta rätt nyckel till rätt lås. För att nå människor, för att kunna hjälpa dem att växa och utvecklas gäller det att hitta det som triggar, det som hjälper och det som skapar glädje, engagemang och driv hos varje enskild person.

- Det är en lärdom jag tar med mig ut i resten av mitt liv. Jag försöker vara noga med att inte sätta människor i fack och jag är väldigt nyfiken på att lära mig mer om alla människor jag träffar.

Gamla erfarenheter bra grund för nya möten

Jenny Bergflink har under en stor del av sitt liv arbetat med människor, men hon har samtidigt varit väldigt intresserad av psykologi och psykologiska processer. När hon efter att ha sett sin första volleybollmatch och blivit knockad  lyckades insåg hon också att det fanns mycket att arbeta med rent psykologiskt inom idrotten. Hon sökte då till programmet Psykologi- inriktning idrott och motion. Efter ett par terminers studier fick hon efter samtal med tränaren  i Falkenbergs FF  chans att arbeta med mentalt stöd åt laget. Men nu längtar hon efter nya utmaningar.

Alla de kunskaper och erfarenheter hon fått genom åren tänker hon nu när hon pratar värdegrund via Värdefullt med barn och ungdomar ute i förening.

- Det här känns så roligt och inspirerande. Jag ser fram emot att få möta alla individer ute bland föreningarna i Halland, säger Jenny Bergflink.