Hem / Egna nyheter / Här får alla plats att skejta

Här får alla plats att skejta

I höstas tog Varbergs Skateboardklubb ett stort tag om jämställdhetsfrågan. Nu finns en ny värdegrund och det är den som ska ta klubben från ord till handling – med ledorden skateboard för alla.

Varbergs Skateboardklubb har haft en medvetenhet kring jämställdhet länge. Men när Mikael Åhl och hans familj kom som nya medlemmar till föreningen för tre år sedan upplevde de att trots den öppna atmosfären, fanns det normer och oskrivna regler som skapade trösklar.

− Jag är 40 plus och ingen skejtare i grunden och min dotter var nybörjare och vi upplevde att det inte var helt lätt ändå att komma som nya. Skateboard är en idrott som är öppen för olikheter och lätt att komma in i. Men tittar man samtidigt på kärngruppen av aktiva är det en homogen grupp och det kan göra att det känns lite avskräckande att ta plats som ny. Även om den kärnan av tuffa, men jättesnälla killar aldrig skulle stänga ute någon medvetet, säger Mikael Åhl.Mikael Åhl tillsammans med sonen Albin, 8 och Alicia, 11. Alla tre vid det här laget inbitna skejtare.

Familjen engagerade sig i klubben

Mikael, som från början hakade på sin dotter till skateboarden, blev snart engagerad i styrelsen där tankar kring normer, inkludering och jämställdhet ledde till förändringar som fick stor effekt. Tjejskejten på måndagar har lockat många nya medlemmar till klubben och är en uppskattad möjlighet för tjejerna att få vara själva i hallen.

I höstas kunde klubben i samverkan med RF-SISU Halland genomföra en utbildning med Make Equal och ytterligare sätta ljuset på attityder och normer och formulera en egen värdegrund.

− Arbetet nu blir ju att jobba vidare på lång sikt. Vi har tagit fram värdegrunden och den ska spridas till alla i föreningen. Vi måste definiera vad den betyder för oss, säger Mikael Åhl.

Skatehallen proppfull på gott och ont

Att säga att det sitter i väggarna är en sliten klyscha men anläggningen har stor betydelse. Det är hårt tryck på skatehallen och många som samsas om ytan.

− Hallen är proppfull och det är en begränsning som gör att en satsning på en grupp sker på bekostnad av en annan, konstaterar Mikael.

Ny Skatearena invigs i vår

Men i vår blir det ändring. I april invigs den nya utearenan i Breared som blivit verklighet tack vare stöd från Sparbanksstiftelsen kombinerat med ett stort engagemang och mängder av ideella timmar.

− Då kommer vi att kunna ha tjejskejten med ledare på plats, men det är samtidigt öppet för alla så killarna kan åka samtidigt. Det blir naturligt att träna tillsammans och det är ju dit vi vill komma, säger Mikael och förklarar att han brinner för inkluderingsfrågorna och dem kommer han att driva vidare i föreningen.
Men hur går det då med träningen för hans egen del?

− När utrymmet tillåter spelar det ingen roll om du är fem år och nybörjare eller 40 plus. Det är det som är så bra, att alla kan åka tillsammans så länge man känner till de grundläggande reglerna. Så det finns plats för mig med, säger Mikael Åhl.

Värdegrunden som togs fram i samverkan med RF-SISU Halland och Make Equal i höstas blev såklart i form av en skateboard.